1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Близо две трети от хората излагат зрението си на риск като се хранят неправилно

Близо две трети от хората излагат зрението си на риск като се хранят неправилно

Над 65 % от хората не консумират достатъчно листни зеленчуци богати на лутеин

 

Близо две трети от хората излагат зрението си на риск като се хранят неправилно, смятат британски специалисти, цитирани от в. "Хералд трибюн".

Предупрежденията им се основават на резултатите от проучване, обхванало 2000 души. Изследването е направено по поръчка на „Колежа по оптометрия".

Данните от анкетата показват, че 65 % от хората не консумират достатъчно листни зеленчуци като къдраво зеле, броколи и спанак, които са богати на лутеин. Над 50 % от анкетираните не включват в менюто си достатъчно мазна риба като сьомга и скумрия.

"Много хора не си дават сметка, че това, с което се хранят, влияе върху здравето на очите им. Британците например не включват в менюто си препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден, а се ограничават само до три. Полезни за зрението са също отказът от цигарите и предпазването от слънчевата светлина чрез доброкачествени слънчеви очила", казва д-р Роб Хоган от изследователския екип.

Специалистите напомнят, че богатата на витамини A, C и E, лутеин и есенциални мастни киселини храна предпазва от очни заболявания като свързана с възрастта дегенерация на макулата - водеща причина за ослепяване. Подобен защитен ефект има и каротиноидът зеаксантин, който се среща в царевицата, оранжевите чушки, мандарините и портокалите.

Сьомгата, скумрията, рибата тон и яйцата са богати на омега-3 мастни киселини, яйчният жълтък е ценен източник на зеаксантин, а морковите съдържат голямо количество витамин A, припомнят експертите./ news.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.