1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Часът на Земята - 60 минути без електрическа светлина, за да спасим планетата

Часът на Земята - 60 минути без електрическа светлина, за да спасим планетата

47 български града участваха тази година в инициативата

134 държави участваха в „Часът на земята“ като изключиха осветлението за 1 час в 20,30 часа местно време, за да покажат символично подкрепа към възобновяемата енергия. 47 български града участваха тази година в инициативата на WWF.

Операта в Сидни бе първото емблематично за планетата място, потънало в мрак в 20.30 ч. местно време.

"Часът на Земята" е акция, организирана ежегодно от 2007 г. насам от Световния фонд за дивата природа (WWF). Стотици милиони хора гасят едновременно осветлението в страните си. През 2010 г. в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души.

Събитието по традиция започна от островите Фиджи, Нова Зеландия и Австралия, следвайки на запад залязващото слънце. Според организаторите в Австралия в акцията са участвали близо 10 милиона души, което прави половината население.

Хонконг угаси светлините на небостъргачите по прочутия си крайбрежен булевард. Разтърсената от земетресение, цунами и ядрена криза Япония също се включи в акцията. Осветлението загасиха няколко хиляди души, както и център за подслоняване на пострадали от бедствията. В много страни бе запазена минута мълчание в памет на жертвите, пише econ.bg.

В Гърция в тъмнина потънаха Акрополът, парламентът, президентският дворец, колоните на храма на Посейдон на нос Сунион заедно с половината общини в страната, стотици училища, предприятия. Участваха и още 25 000 души. В Румъния светлините загасиха 52 града и множество монументи в Букурещ.

В Австрия в инициативата се включиха всички големи градове, замъкът Шьонбрун, както и статуята на Моцарт в Залцбург. Париж се присъедини с катедралата "Нотр-Дам", кметството, операта и Бастилията, множество мостове, фонтани и площади. От съображения за сигурност Айфеловата кула остана тъмна само пет минути.В операцията участваха над 120 френски града.

Над 200 града в Италия, Понте векио във Флоренция, кулата в Пиза и Колизеумът останаха без осветление за час. В Испания светлините загасиха 250 града и прочути забележителности като Кралския дворец в Мадрид, храма "Саграда фамилия" в Барселона и двореца "Алхамбра" в Гранада.

Във Великобритания в мрак потънаха "Биг Бен", Уестминстърският дворец, Националната галерия, Тауър бридж, Ковънт гардън, стадионът Уембли, Единбургският замък и много правителствени сгради.

Южна Африка участва с концерт на свещи в Совето, Йоханесбург. Бразилия даде своя принос със статуята на Христос Спасителят в Рио де Жанейро, Националния театър в Бразилия и множество обекти в Сао Пауло.

Аржентина също участва, оставяйки на тъмно десетки паметници. Генералният секретар на ООН подкрепи инициативата за опазване на планетата и осигуряване на благополучието на човечеството. "Нека използваме тези 60 минути мрак, за да помогнем на света да види светлината", каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.