1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Да се анулират санкциите на земеделските производители за 2009 г., настояват от ПП ”Обединени земеделци”

Да се анулират санкциите на земеделските производители за 2009 г., настояват от ПП ”Обединени земеделци”

Браншови организации подготвят декларация към националните и европейските институции, в която настояват за бързо разрешаване на проблема със санкциите

Компетентните органи в агросектора у нас незабавно да извършат необходимата проверка на актовете, с които са санкционирани 5800 земеделски производители. Въз основа на тези актове те трябва да възстановят субсидии за стопанската 2009 година. Това обявиха на пресконференция на 20 април в пресклуба на БТА в Стара Загора от националното ръководство на ПП “Обединени земеделци”. В брифинга участваха председателят на партията Петя Ставрева, зам.-председателят Моньо Христов и членовете на Постоянното присъствие Захари Банков и Георги Димитров.

Потърпевши фермери са информирали, че земите, за които са глобени са изключени от така наречения “допусним слой за 2009 г.” без проверки на място и  без да бъдат известени производителите, за да могат да се защитят, преди да бъдат глобени.

Това означава, че актовете са съставени в нарушение на европейските регламенти, според които за всяка проверка и установено нарушение се съставя протокол, който се подписва и от земеделския производител. Това постановява Регламент номер 796/ 2004 г. на Европейската комисия, посочи Петя Ставрева, която е и бивш евродепутат.

Браншови организации в нашата страна подготвят декларация към националните и европейските  институции, в която настояват за бързо разрешаване на проблема със санкциите.

Земеделски производители споделят, че често се променят правилата, по които едни парцели се включват и изключват от “допустимия слой”, посочи Петя Ставрева. За ПП “Обединени земеделци” сериозен проблем остава фактът, че изключването на земи от “допустимия слой” не само води до лишаване от субсидии, но и в повечето случаи до глоби и наказания. Това съсипва фермерите и особено дребните и средните земеделски производители, които преживяват трудни дни в условията на липса на достатъчна финансова подкрепа за агросектора, подчерта земеделският лидер. По думите й фермерите са глобени заради грешки на чиновниците, а това води и до загуба на европейски пари, които да подкрепят българските производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.