1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дивите орхидеи – Аристократите на цветята

Дивите орхидеи – Аристократите на цветята

В България има над 70 вида, повечето от които са редки, застрашени и събирането им е забранено

За разлика от стайните орхидеи, дивите са малки и едва незабележими и нямат аромат. Те са тревисти, многогодишни растения, които се срещат в горите, по поляни, ливади и пасища. Семейството на орхидеите е второто по големина семейство в растителния свят. 

В България има над 70 вида, повечето от които са редки, застрашени и събирането им е забранено от Закона за биологичното разнообразие. На тези крехки цветя им трябват години за да разкрият красотата си. От покълването на семето до появата на първите цветове могат да минат от 6 до 10 години. Например при Белия главопрашник първите същински листа се показват след 8 години, а едва след още 1-2 години започва цъфтеж. Тези изящни диви цветя виреят само в естествената си среда и не оцеляват в саксия или на двора. Ето защо не трябва да ги късаме с корени за да ги вземем за отглеждане в къщи.

Орхидея

Повечето наши диви орхидеи цъфтят през пролетта и лятото. Цветовете са уникални - при Маймунския салеп приличат на маймунки, а при представителите от род Пчелица имитират женското насекомо-опрашител, за да може да бъде привлечено мъжкото насекомо и опрашването да е успешно.   

орхидея

При грудковите орхидеи всяка година се развива нова грудка, а майчината грудка загива. 

Орхидеите притежават и специална симетрия - ако разрежем цвета на две с въображаема вертикална линия, ще получим две напълно огледални половинки. Така у нас остава усещането, че орхидеята ни гледа. 

Орхидея

Друг любопитен факт е, че подправката ванилия се извлича от орхидея. Тя е и може би най-познатия вид, но не се среща в България.

Наричат ги „аристократи на цветята“. На всички езици, думата “орхидея” е символ на красиво, неповторимо, рядко и скъпо цвете. 


Материалът е част от поредицата интересни факти за гората и природата, за популярни и не толкова популярни растения и животни, обитаващи нашите гори. 

Изпълнителна агенция по горите стартира информационно-образователна инициатива „Учим и знаем за българската гора“, ориентирана към ученици от трети до шести клас.   

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.