1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. До 2100 година 60% от амазонските гори могат да изчезнат

До 2100 година 60% от амазонските гори могат да изчезнат

Карлос Нобре:"Колкото по-активно се разпространява процеса на глобалното затопляне, толкова по-продължителни са сушите и по-чести горските пожари"

До 2100 година 60% амазонските гори, разположени в северната част на Южна Америка, могат да изчезнат, а площите със савани да нараснат с 215,6% в сравнение с днес. Това ще се случи, при условие че средната световна температура се повиши с 5 градуса. Този извод се съдържа в изследване на Бразилския национален институт за космически изследвания, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Авторите му са създали за пръв път модел на бъдеща екосистема на региона при едновременното влияние върху нея на два фактора - глобалното затопляне и унищожаването на амазонските гори. Съществува и по-оптимистичен вариант – температурите ще нараснат до края на столетието с 3 градуса, както предсказва Междуправителствената група от експерти за промяната на климата. В този случай Амазония също ще се лиши от 60% от своите гори, но 53,7% от растителността ще може да се възстанови, което ще забави слабо темповете на разпространението на саваните. За сравнение, в негативната прогноза най-големия масив от субтропични гори на планетата ще успее да си "върне" едва 44,2% от територията.

Както разказа авторът на изследването, експертът по климата Карлос Нобре, ако по-рано гръмотевица удари в Амазония и започне пожар, огънят, обкръжен от плътна стена от богата на влага растителност, бързо е угасвал, без да е имал възможност да се разпространи. Варварското изсичане на гори води до увеличаване на световната температура и в момента Амазония страда от своеобразен "затворен кръг".

"Колкото по-активно се разпространява процеса на глобалното затопляне, толкова по-продължителни са сушите и по-чести горските пожари. И колкото повече гори се унищожават, толкова по-бързо се увеличава температурата, намалява количеството на дъждовете и има повече горски пожари", заяви Нобре. По данни на Програмата на ООН за околната среда, до 2005 г. амазонските гори са намалели със 17%./ bgnewsroom.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.