1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Два милиона прелетни птици са били избити от бракониери в Кипър

Два милиона прелетни птици са били избити от бракониери в Кипър

Снимка:

Природозащитници алармират за екологична катастрофа на острова

Два милиона прелетни птици са били избити миналата година от бракониери в Кипър според природозащитници, които алармират за екологична катастрофа на острова, съобщи гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. Активисти сигнализират, че някои от прелетните птици се сервират в заведения на острова и порцията струва от 40 до 80 евро.

Кипър е най-незащитената страна в Европа по отношение на прелетните птици, избивани всяка година, обяви представител на комисията за защита на птиците. Нейни членове са за пореден път на острова, за да съдействат на властите за откриване и наказване на бракониерите.

Ситуацията в Кипър е крайно тревожна и се влошава, казва от своя страна Мартин Хеликар от организацията Birdlife Cyprus.

Бракониерите използват уловените птици като коприварчета и червеношийки, за да ги продават нелегално за традиционното кипърско ястие амбелопулия или мариновани диви дребни птици. Официално то е забранено, но се предлага нелегално в някои кипърски ресторанти.

С нарастването на безработицата заради кризата на острова се е увеличил значително и броят на бракониерите, които поставят мрежи и ловят пойни птици, за да увеличат доходите си, обяснява "Асошиейтед прес".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.