1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ДЗИ – гр. Ген. Тошево отчете изминалата 2011 година

ДЗИ – гр. Ген. Тошево отчете изминалата 2011 година

Снимка:

Финансовите проблеми са в основата на затрудненията в научния център

Като трудна беше определена изминалата 2011 г. по време на научен съвет в Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево. На него бяха обсъдени проблемите и постиженията на научния център за изминалия период. Основните трудности през 2011 г. са били по две направления – породени от климатичните условия и възникващи от липсата на финансови постъпления, обобщи за AGRO.BG директорът доц. Иван Киряков.

Приходите от реализираната продукция през 2011 г. са възлизали на 2,090 млн. лв. В същото време за наука са били необходими 3,485 млн. лв. Издръжката на животновъдното стопанство в Института – стада овце и говеда, възлиза на 1,273 млн. лв., докато приходите от него през 2011 г. са били с 50% по-малко. Това са само част от данните, изнесени по време на научния съвет. Доц. Киряков обобщи, че ненавременните постъпления на средствата и в същото време изпълнението на финансовите задължения на Института често водят до затруднения в агротехническите мероприятия и спъване на научните проекти. На съвета бяха представени и разработените шест научно-изследователски проекта.

Въпреки липсата на пари за наука през 2011 г. в ДЗИ-гр. Ген. Тошево са заготвени общо 2237 тона базови семена, от които 1712 тона реализирани. Те са от 14 сорта обикновена пшеница, 4 сорта тритикале, 1 ечемик, 2 сорта твърда пшеница. Продължава и работата по създаване на нови сортове. През миналата година признание от ИАСАС са получили два сорта твърда пшеница, един – обикновена пшеница, един хибрид и три линии слънчоглед. Селекцията на ДЗИ – гр. Ген. Тошево е призната и оценена и зад граница. В сферата на международното сътрудничество са подписани нови договори с Турция и Испания. Продължава съвместната работа и със страни като Молдова и Украйна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.