1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Една четвърт от домашните любимци са на веганска диета

Една четвърт от домашните любимци са на веганска диета

Анкетата е проведена сред близо 4000 стопани на кучета и котки в няколко държави

Един от четири домашни любимци е поставен на веганска диета. Това показва анкета, проведена сред близо 4000 стопани на кучета и котки в няколко държави. 

Сред хората веганството отдавна е на мода. Допитването, проведено от канадски учени показва, че този начин на живот все по-често се натрапва и на кучета и котки, животни, които по принцип са месоядни. Освен 27 процента стопани, поставили любимците си на безмесно меню, 35 на сто заявяват, че обмислят подобна мярка. Други 55 процента смятат, че при определени обстоятелства биха давали на животните си веганска храна, стига да е гарантирано, че тя съдържа достатъчно хранителни вещества, за да задоволи нуждите на домашния любимец.

Интересен е и фактът, че само 6 процента от собствениците, хранещи кучетата и котките с вегански продукти, са вегани.

"Хората непрекъснато слушат как веганската диета намалявала рисковете от ракови и други заболявания при човека. Освен това се смята, че приемането само на растителни продукти ще намали вредното влияние на селското стопанство върху околната среда", посочват авторите на изследването. "Затова и расте интересът не само хората да станат вегани, но и техните домашни животни", допълват учените. Според тях кучетата по-лесно биха се приспособили към растителни продукти, стига те да задоволяват нуждите им, понеже са всеядни. За котките е по-трудно, тъй като те са месоядни и не могат да извличат определен вещества от плодове, зеленчуци и зърнени продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.