1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Египет, Етиопия и Судан преговарят за язовир на Нил

Египет, Етиопия и Судан преговарят за язовир на Нил

Общият обем на язовира е 74 милиарда кубически метра

След години на ожесточени спорове, Египет, Етиопия и Судан възобновяват преговорите относно голям язовир по поречието на Нил, съобщават от министерството на водните ресурси и напояване в Кайро. 
 
Разговорите за язовира "Ренесанс" в Етиопия се водят в египетската столица. Целта е да се намери общо решение, което да отчита интересите и притесненията и на трите държави и да сложи край на едностранните мерки.
 
Строежът на мега-проекта в Етиопия започна през 2011 година и приключи с откриването на водноелектрическата централа през февруари 2020. От тогава огромното водохранилище е в центъра на регионален конфликт между Адис Абеба, Хартум и Кайро, тъй като държавите по долното течение на Нил се опасяват, че ще останат без вода. Междувременно Судан стигна до споразумение с Етиопия, а сега се включва и Египет.
 
Страната покрива 97% от нуждите си от вода от реката и смята проекта за сериозна заплаха. Спорът с Етиопия се води от самото начало, но през април тази година египетският президент Абдел ал Сиси и етиопският министър-председател Аби Ахмед се разбраха в рамките на четири месеца да стигнат до споразумение.
Общият обем на язовира е 74 милиарда кубически метра. Водноелектрическата централа, струваща 4,2 милиарда долара, ще произвежда 5 000 мегавата електричество, което ще удвои етиопското производство на ток. През юни Адис Абеба обяви, че започва отново да пълни съоръжението, което притеснява другите страни, тъй като за тях остава по-малко вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.