1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Екип на „Четири лапи” организира ежегодния ветеринорномедицински преглед на мечките от Парк Белица

Екип на „Четири лапи” организира ежегодния ветеринорномедицински преглед на мечките от Парк Белица

Един от основните здравословни проблеми на обитателите на Парка са развалените зъби

В Парка за танцуващи мечки край Белица се проведе ежегодният ветеринорномедицински преглед.

Пет мечки бяха прегледани под пълна упойка от екипа на „Четири лапи”  и проф. Богдан Аминков и д-р Марк Лозе.

Един от основните здравословни проблеми на мечките от Парка са развалените зъби. В предишния си живот като танцуващи мечки кучешките зъби на повечето от тях са били изрязвани с ножовка, за да се намали риска от сериозни травми при нападение над хора. Останалите са били частично или напълно унищожени вследствие на лошите условия на живот и вредната храна, с която са били хранени от предишните си собственици.

Поради тази причина здравословното състояние на всяка спасена мечка в парка се следи постоянно от екипа на "Четири лапи". Д-р Марк Лозе се грижи за зъбите на мечките в парка край Белица от 2007 година.

Поради невъзможността пациентите да бъдат държани дълго време под пълна упойка, лечението на всяка мечка се извършва на части в продължение на няколко години, като първоначално се отстраняват онези зъби, които са в най-лошо състояние, а след това на здравите зъби с увреждания се правят пломби.

Първи бяха прегледани двама от най-младите и силни обитатели на марка – мечоците Монти и Боби.

За Монти това беше първи преглед при д-р Лозе, който установи наличие на два кариеса. За около час д-р Лозе успя да излекува единия, а другият ще бъде изчистен следващата година, тъй като лекарите прецениха, че би било прекалено рисковано да оставят Монти под упойка за по-дълго време. Боби трябваше да се раздели с един развален зъб, а друг беше пломбиран.

Мечката Мариана има фистула на един от зъбите и беше започнато лечение. Състоянието на зъбите на сръбската мечка Сейда беше най-лошо – след намесата на д-р Лозе два от тях бяха пломбирани, а един се наложи да бъде изваден. Учудващо за всички най-новата обитателка на парка, докараната от пловдивския зоопарк Габриела, чиито зъби досега не са били преглеждани, имаше нужда от лечение само на един зъб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.