1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Експерти наблюдаваха у нас чифтосване на двойка белоглави лешояди

Експерти наблюдаваха у нас чифтосване на двойка белоглави лешояди

Птиците са изчезнали като гнездящи в България през 40-те години на ХХ век

За първи път експерт на проекта "Завръщането на лешоядите в Българя" наблюдава чифтосване на двойка лешояди в началото на февруари тази година (на 8-ми и 9-и 2014 г.), съобщават на сайта си експертите. По същото време други две двойки са демонстрирали брачно поведение, като са се придържали една към друга и са правели успоредни полети. Общо лешоядите в района са най-малко 20, но останалите птици са твърде млади и неопитни.

Причина за големия ентусиазъм на експертите в случая е, че белоглавите лешояди са изчезнали като гнездящи у нас през 40-те години на ХХ век. Оттогава са минали над 70 години, през които периодично се наблюдават само скитащи птици (птици, които не пребивават постоянно на наша територия - бел. ред.).

Негативната тенденция е факт, въпреки че районът на Врачански Балкан е с изключително подходящи природни условия и многобройни места за гнездене - отвесни варовикови скали с много ниши и площадки. Тук се намират и най-високите отвесни варовикови масиви (400 м) на Балканския полуостров и най-големите чисти скални отвеси в Европа при тази надморска височина.

"Влюбените" птици, които дават големите надежди за нов обрат в популацията на редкия и изключително важен вид птица (т.нар. санитари на природата) в България, са маркирани с крилни марки и пръстени, което означава, че са от освободените в рамките на проекта. По-късно една от двойките е разпозната – едната птица е пусната в района на Врачански Балкан още в началото на проекта през октомври 2010 г., а нейният партньор е долетял от волиерата над Сливен, Източна Стара планина.

По същото време в района на Източна Стара планина – Сливен – Котел, също има обнадеждаващи наблюдения, информират подробно еколозите. Там две години подред има документирана гнездяща двойка между лешояд, внесен от Испания, и френския 7G. Сега площадките за подхранване посещава единствено 7G, а немаркираната му партньорка, която бе за постоянно в района, не се вижда. Това кара експертите да се надяват, че липсата на женската се дължи на това, че тя мъти някъде наоколо. На скалите в Котел е регистрирана друга двойка лешояди, навлизащи в полова зрялост.

"Новините са прекрасни и показват, че проектът "Завръщане на лешоядите в България" е на прав път в трудната и амбициозна задача да върне един изчезнал вид", заключват участниците му, които се надяват през 2014 г. на пет гнездящи двойки в Стара планина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.