1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. „Енергийна хартия“ са разработили учени от Университета в Шведския град Линшьопинг

„Енергийна хартия“ са разработили учени от Университета в Шведския град Линшьопинг

Новият материал е много подходящ за съхранение на енергия, придобита от възстановяеми енергийни източници

„Енергийна хартия“ (power paper) са разработили учени от Университета в Шведския град Линшьопинг (Linköping University). Енергийната хартия е пластична, водоустойчива и лека. пише Advanced Science.

Един лист от нея, с диаметър около 15 сантиметра и дебелина няколко десети от милиметъра, може да съхрани енергия до 1F* - капацитет, подобен на този на суперкондензаторите. Материалът може да се презарежда стотици пъти и всеки път зареждането трае само няколко секунди.

Структурната основа на материала – наноцелулоза – се добива след като вода с високо налягане се насочва към целулоза, докато отделните нишки от нея се разделят една от друга до размер 20 нанометъра в диаметър. След като наноцелулозните нишки са потопени във воден разтвор към тях се добавя отново воден разтвор, в който има и електрически зареден полимер. Полимерът оформя тънък покривен слой върху целулозните нишки и така се получава новият вид хартия.

Материалът за енергийната хартия се произвежда от евтини, леснодостъпни материали и не изисква опасни химикали или тежки метали за производството си.

Екипът е получил финансиране в размер на 34 милиона шведски крони (около 3,87 млн. долара) от шведската фондация за стратегически проучвания. Средствата са предназначени за разработване на метод за разумно масово производство.

Шведските учени смятат, че новият материал е много подходящ за съхранение на енергия, придобита от възстановяеми енергийни източници.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.