1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕП окончателно гласува постигнатото споразумение за реформа на ОСП

ЕП окончателно гласува постигнатото споразумение за реформа на ОСП

Промените в законодателството оформят визията на селскостопанската политика за следващите седем години

Днес, 20 ноември, Европейският парламент окончателно гласува постигнатото споразумение за реформа на Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г. С този решаващ вот се финализира тригодишната работа за промени в законодателството, оформящи визията на селскостопанската политика на ЕС за следващите седем години.

Преди гласуването се проведе дебат в присъствието на комисаря по земеделие Дачиан Чолош, по време на който членовете на Европейския парламент дадоха своята оценка за взетите решения относно бъдещето на ОСП.

В дебата участва и българският евродепутат Мария Габриел от групата на ЕНП, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, пряко ангажирана със законодателната работа по реформата на ОСП от самото начало. Тя приветства европейските институции за договорената по-справедлива, по-зелена и по-гъвкава селскостопанска политика, отчитайки приноса на Европейския парламент като пряк защитник на интересите на европейските земеделци.

„Постигнахме добри компромиси. Във връзка с директните плащания е важна извоюваната по-голяма гъвкавост между стълбовете, по-голям размер на обвързаното с производството подпомагане. Това е добро послание за животновъдите, зеленчукопроизводителите и овощарите”, заяви Мария Габриел.

Тя отбеляза и решенията в полза на младите фермери, които са приоритет в ОСП. Задължителната схема за младите селскостопански производители е сигнал за ангажимента към бъдещето на европейското земеделие - ясни цели, иновации и конкретни действия могат да задържат младите в сектора.

„Разбира се, останаха и нотки на разочарование. Пчеларите, розопроизводителите, тютюнопроизводителите можеха да намерят място в първи стълб, защото става дума за справедливост между секторите и за работни места. Но не бива да бъдем фаталисти. Има програма за развитие на селските райони, има доброволни схеми, които позволяват адекватно да се отразят националните специфики.”, подчерта българският евродепутат.

На финала Мария Габриел подчерта голямата отговорност на страните-членки за адекватни решения според нуждите на земеделския сектор. „Страните членки следва да определят мерки, които да бъдат ефективни при прилагането им, в диалог със земеделските производители. Само така ще постигнем една по-успешна Обща селскостопанска политика”, заключи евродепутатът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.