1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕП подкрепи удължаване на помощите за масло и сухо мляко

ЕП подкрепи удължаване на помощите за масло и сухо мляко

Необходима е незабавна помощ за млекопроизводителите, както и за реструктуриране на сектора

Финансовата помощ за частно складиране на масло и обезмаслено сухо мляко ще бъде удължена, за да помогне на фермерите да се справят с настоящата криза, съобщи пресслужбата на Европейския парламент, цитирана от Дневник. Комисията по земеделие към Европейския парламент даде зелена светлина на предложение на Европейската комисия да бъде удължено изкупуването на пазара на масло и сухо мляко до февруари 2010г.

Комисията по земеделие разгледа доклада на евродепутата Паоло де Кастро, който беше в полза на предложението на ЕК за намаляване въздействието на кризата върху пазара на млечни продукти. Членовете на комисията единодушно го подкрепиха, като призоваха обаче в схемата на ЕК да бъде включено и частното складиране на сирене.

Ако предложението не беше получило одобрение, изкупуването на млечни продукти трябваше да приключи на 31 август тази година. Евродепутатите обаче подкрепиха плана на ЕК да изкупува на едро масло и мляко на прах до февруари 2010г., за да спрат падането на цените на пазара.

Комисията по земеделие е съгласна също, че ЕК трябва да бъде упълномощена на удължи периода на изкупуване и през 2010/2011г., ако ситуацията на пазара не се подобри.

Във вторник парламентарната комисия обсъди с комисаря Мариан Фишер Боел кризата с цените на млечните продукти. Депутатите и Боел се обединиха около мнението, че е необходима незабавна помощ за млекопроизводителите, както и за реструктуриране на сектора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.