1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Етикетите в Швеция ще предупреждават за климатичното влияние на храните

Етикетите в Швеция ще предупреждават за климатичното влияние на храните

Маркирани ще бъдат тези храни, при производството на които са спестени над 25% вредни емисии

Шведските хранителни продукти, чието производство спестява над 25% парникови газове, ще бъдат обозначени с етикет, предаде Евроактив. Създателите на новите стандарти целят да помогнат на гражданите в избора на храни, благоприятни за околната среда. Инициативата за е на Федерацията на шведските фермери, две шведски организации за етикетирането на храните, както и някои от производителите на хранителни и млечни продукти в страната.

Според шведски изследвания, потребителите в страната се стремят да се хранят по-екологично, като 60% от тях предпочитат климатичното влияние на храните да е посочено на етикетите.

Новите етикети не са просто ''поредната инциатива за климатичните промени'', тъй като те ще отразяват екологичното влияние на продуктите по цялата хранителна верига – от фермата до супермаркета, включително и опаковането и транспортирането, заяви Пернила Тидакер, експерт от Федерацията на шведските фермери. Маркирани ще бъдат тези храни, при производството на които са спестени над 25% вредни емисии в сравнение с еквивалентните продукти в същите категории.

От 26 юни т.г. Швеция прилага екологични стандарти при производството на плодове и зеленчуци, риба и млечни продукти. Подобни изисквания за останалите храни ще бъдат въведени през октомври./dnevnik.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.