1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Евродепутатите приеха с резерви мерките за "по-зелено" селско стопанство

Евродепутатите приеха с резерви мерките за "по-зелено" селско стопанство

ЕК предвижда след 2014 г. 30% от субсидиите да се изплащат само на фермери, които използват запазващи околната среда технологии

Евродепутати настояха промените в Общата селскостопанска политика след 2014 г., представени вчера от еврокомисаря Дачиан Чиолош, да не вкарват допълнително бюрокрация в отпускането на средства, предаде пресслужбата на Европейския парламент. Според тях финансирането трябва да отговоря на предизвикателствата пред фермерите, които се стремят да предоставят висококачествени стоки на европейските граждани.

"Изправени сме пред реформа от изключителна важност, която ще ни отведе в нова ера, в която непостоянството ще стане систематично явление и фермерите ще се нуждаят от нови инструменти, за да се справят с новата и трудна ситуация", заяви председателят на парламентарната комисия по земеделие Паоло де Кастро (С&Д).

Евродепутатите като цяло приеха положително предложенията на Еврокомисията, но все пак изразиха своите резерви, особено към мерките за "по-зелено" селско стопанство. Те призоваха за по-лесни процедури за отпускане на средства и за по-малко бюрокрация.

Германският евродепутат Алберт Дес (ЕНП) заяви, че Европарламентът ще се възползва изцяло от правото си на съвместно вземане на решение по темата. "При никакви обстоятелства няма да приемем повече бюрокрация", предупреди той по отношение на предложените екологични мерки. Еврокомисията предвижда след 2014 г. 30% от субсидиите да се изплащат само на фермери, които използват технологии, запазващи околната среда.

Евродепутатът от групата на консерваторите и реформистите Джеймс Никълсън подчерта, че предложената реформа е много сложна и ще създаде затруднения за фермерите. Според него Европарламентът ще трябва да внесе поправки в нея, за да бъде тя осъществима. Никълсън каза още, че предложението за ограничаване на субсидиите за най-големите ферми ще бъде "бедствие за някои държави членки"

Някои от предложенията са добри, някои са лоши, коментира и британецът Джордж Лиън (АЛДЕ). Той поздрави идеята да се стимулират активните фермери и младите селскостопански производители. Според него обаче Еврокомисията предлага твърде малко мерки, които да направят земеделието в Европейския съюз конкурентоспособно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.