1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Европейците дават своята подкрепа за субсидиите в селското стопанство

Европейците дават своята подкрепа за субсидиите в селското стопанство

83% от анкетираните смятат, че ролята на селското стопанство оправдава субсидиите за производителите

Голяма част от европейските граждани е за продължаване на европейските субсидии за селско стопанство, като смята, че европейската помощ трябва да се увеличи или поне да остане на досегашното си ниво, предаде Агенция "Фокус", позовавайки се на проучване, публикувано от Европейската комисия.

В проучването на „Евробарометър” са били анкетирани 26761 европейски граждани, които са отговаряли на въпроси, свързани с Общата селскостопанска политика на ЕС, която скоро ще бъде подложена на мащабни реформи. Така 83% от анкетираните смятат, че ролята на селското стопанство оправдава субсидиите за производителите. В същото време 72% мислят, че в следващите 10 години помощта за европейското селско стопанство трябва да се увеличи или да остане на досегашното си ниво. Най-горещи привърженици на идеята за увеличаване на субсидиите са гърците (74%), българите (73%) и естонците (69%). От своя страна Дания, Холандия и Швеция са с най-ниска подкрепа за увеличаване на субсидиите, въпреки че и там поддръжниците на помощта остават над 50%.

Хората смятат, че селскостопанската политика на общността трябва да се фокусира върху гарантиране на сигурността и качеството на продуктите, стандартите за качеството на живот на фермерите и гарантиране на основателни цени за потребителите, както и за защита на околната среда. Предпочитанията са начините за постигане на всички тези цели да бъдат съгласувани на ниво Европейски съюз.

Близо половината респонденти (48%) вярват, че селското стопанство вече е направило множество действия за борба с климатичните промени. 82% от европейците пък смятат, че ЕС трябва да помага на фермерите да подобрят начина си на работа, за да се борят с растящите проблеми с климата. 77% от анкетираните смятат още, че промените в климата ще имат лошо влияние на селското стопанство през следващите пет години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.