1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фестивал на Белия щъркел се открива днес в пловдивското село Белозем

Фестивал на Белия щъркел се открива днес в пловдивското село Белозем

Фестивалът стана традиционен за Белозем, след обявяването му за Европейско село на Белия щъркел през 2005-а година

Полет с балон е предвиден, като една от атракциите, които ще забавляват посетителите на Фестивала на Белия щъркел. Форумът се открива днес в пловдивското село Белозем с церемония на парка на щъркелите в 10 часа. Всеки, който иска да наблюдава региона от птичи поглед, ще може да го направи за десетина минути от летящия с горещ въздух кош, на цена от 15-20 лева. Той ще излита от влажната зона „Кисимови дупки", където са подготвени още изложба на фото-лов, наблюдение на птици и пикник сред природата, съобщава Дарик радио.

По време на двудневния фест ще се подредят изложби на картини на художници от Белозем, както и на фотографии, част от обявения преди седмици конкурс. Победителите в него ще получат фотографска техника. Подготвени са още изложения на производители от региона на мед, млечни продукти, вино, билки и други. Деца и възрастни ще майсторят на открито дървени сувенири, свързани с изящните птици.

Фестивалът стана традиционен за Белозем, след обявяването му за Европейско село на Белия щъркел през 2005-а година. Седмото му издание е първото с голямо международно участие, разказа Нели Арабаджиева от организаторите „Зелени балкани". Тази година той съвпада с международната среща на селата на щъркелите.

В Белозем е една от най-големите колонии на бели щъркели в региона. Общо 34 семейства гнездят в селото, повечето от които са на покрива на училището. Всяка година една двойка птици отглежда по 3 нови щъркелчета, разказаха още от „Зелени Балкани".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.