1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фестивал на Розовия домат среща майстора на италианската кухня шеф Джовани Балдантони с пазителя на традиционните родни ястия Ути Бъчваров

Фестивал на Розовия домат среща майстора на италианската кухня шеф Джовани Балдантони с пазителя на традиционните родни ястия Ути Бъчваров

Неустоими кулинарни изкушения очакват посетителите в Княжеската градина на 3-ти септември

По време на Фестивала на Розовия домат любимият на поколения българи Ути Бъчваров и кулинарният експерт по италианска и средиземноморска кухня шеф Джовани Балдантони ще поставят на фокус автентичния вкус на България и изпитаните кулинарни традиции от Италия. На 3-ти септември в Княжеската градина от 11:00 до 17:00 часа, един от най-обичаните кулинари у нас Ути Бъчваров ще разкрие тънкостите в приготвянето на традиционни български ястия, а шеф Джовани Балдантони, заедно с шеф-готвач Енца Барбаро, ще покажат три метода за консервиране на розови домати по италианска рецепта.

Chef Enza Barbaro

В своята кулинарна демонстрация Ути ще приготви  пред всички присъстващи традиционни рецепти с български земеделски продукти, сред които розови домати, зелен фасул и патладжани. За час и половина колоритният водещ ще покаже на гостите на Фестивала своята интерпретация за велика балканска салата, зелен фасул по манастирски и гювеч паприкаш.  Посетителите ще могат както да проследят на живо приготвянето на традиционните ястия, така и да опитат от вкусното меню на родния шеф-готвач.

Chef Giovanni Baldantoni

С демонстрация ще се включат и шеф Джовани Балдантони и шеф-готвач Енца Барбаро, които ще използват български домати за приготвянето на зимнина по италианска рецепта. Шеф Джовани Балдантони е с над 35-годишен опит в кулинарията и работата в ХоРеКа сектора. Той е преподавател в Global School Palazzo Italia, кулинарен експерт по италианска и средиземноморска кухня и пионер на новата концепция - европейска средиземноморска кухня, насърчавана от Associazione Cuochi Italiani Cuochi Italiani в различни балкански държави. Шеф готвач Енца Барбаро е президент на Associazione Cuochi Italiani. Тя е с богат опит в традиционната италианска кухня, автор на няколко книги  и основател на Donna Chef - програма посветена на жените, които искат да подобрят своите гастрономически умения. По време на Фестивал на Розовия домат шеф Джовани Балдантони и шеф-готвач Енца Барбаро ще покажат изпитани кулинарни похвати за консервиране на пресни и сушени домати, както и безотпаден метод за готвене, като превърнат отпадъците във вкусен пикантен сос.

В духа на българските традиции Яна Иванова от Резиденция Баба ще представи на посетителите ястия, които са се предавали през поколенията и са характерни за някои от най-китните села в Северозападна България. По време на Фестивала на Розовия домат тя ще демонстрира пред гостите дълго съхраняваните рецепти от Турлашката област за косачко кисело – по-различна вариация на лятна студена супа и бел муж с пресносолно овче сирене.

Кулинарната програма на Фестивала ви предоставя възможността да се насладите и да похапнете изкушаващи предложения, приготвени с автентични земеделски продукти. От печена капия с доматен сос, през лятна манджа с овче сирене и квасен хляб, до домашна скрежина с желе от розов домат, шеф-готвачите на ресторантите Лиани, CAI и Crazy Diamonds ще покажат своя модерен прочит на традиционната българска кухня, а за любителите на сладките изкушения шеф Велев и су-шеф Дойков от МЕТРО Академия  ще приготвят чийзкейк от розов домат.  

Посетителите ще имат възможност да закупят лично от производителите традиционни български продукти като различни сортове розови домати, куртовска капия, зелен фасул, патладжани, млечни продукти и още много други.

Повече информация за кулинарните изненади по време на „Фестивал на розовия домат“ на 3-ти септември от 11:00 до 17:00 часа в Княжеската градина можете да откриете в страницата на събитието във Facebook.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.