1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фотоизложбата „Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България” се открива в Шабла

Фотоизложбата „Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България” се открива в Шабла

Червеногушата гъска е сред птиците, най-силно застрашени от окончателно изчезване от Земята

На 4 октомври (събота) от 11:00 ч. в Зеления образователен център в Шабла ще бъде открита фотоизложбата "Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България“. Изложбата се организира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с Центъра, като се провежда в рамките на четвъртото издание на “Фестивала на хвърчилата – Шабла“ и по повод на Европейските дни на птиците.

Червеногушата гъска е сред птиците, най-силно застрашени от окончателно изчезване от Земята. Включена е в Червената книга на България и в списъка на Световно застрашените видове.

Фотоизложбата разказва за живота на червеногушата гъска, която зимува в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро в България. Текстовете към фотографиите разкриват любопитни факти за вида, който започва да зимува у нас масово след средата на 70-те години на 20 век, поради смяна на житните култури с памук и силната ловна преса, унищожили основното му зимовище в района на Каспийско море. Днес в България ежегодно зимува почти цялата световна популация на вида.

Експозицията включва 20 фотографии от 10 автора от България, Русия, Норвегия и Великобритания - Светослав Спасов, Даниел Митев, Виктор Василев, Младен Василев, Николай Петков, Петър Глазов, Ингар Оиен, Сераф ван дер Путтен и Питър Крансуик.

За най-малките гости на Зеления образователен център в Шабла е организирана творческа работилница за магнитни картички. Заниманията имат за цел да запознаят децата с най-ярките представители на птиците, които обитават Шабленско езеро. Работилницата започва от 11:30 часа и ще бъде проведена в група до 12 деца. Заниманията са подходящи за деца на възраст над 4 години. Препоръчително е децата да бъдат с пълнолетен придружител. Входът е свободен.

Фестивалът и изложбата се организират в рамките на проект "Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България", финансиран по програма LIFE + на Европейския съюз и изпълняван от Българското дружество за защита на птиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.