Фракингът застрашава реколтата в САЩ

Един от 10-те най-големи рискове за човечеството през следващите 10 години е недостигът на вода

Посеви от царевица, соя и пшеница на стойност 1,2 милиарда долара са застрашени от безводие в някои региони на Съединените Щати, където използването на вода за индустриални нужди, особено за фракинг, е в значителни размери.

Един от 10-те най-големи рискове за човечеството през следващите 10 години е недостигът на вода, сочи доклад на Световния икономически форум. Сред другите опасности са безработицата, военни конфликти и заразни болести.

В Щатите конкуренцията за водните ресурси става все по-ожесточена. Страната играе основна роля на световните пазари за храни, като произвежда по една трета от глобалните количества соя и царевица. При липса на вода тази продукция обаче се оскъпява, а оттам се вдигат и световните цени.

Ситуацията се нагнетява и от нуждите от вода на индустрията и добива на газ и петрол. За разлика от селското стопанство обаче, индустриалните ползватели на вода понасят по-леко поскъпването й, което застрашава не само добивите, но и съществуването на самите фермери.

Около 18% от земеделските площи в САЩ се напояват, като по-голямата част са засети с царевица, соя и пшеница. От особено много вода пък се нуждаят посевите от захарно цвекло, памук и ориз. Недостиг на влага вече се усеща на 1/5 от територията на страната.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.