1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Франция ще блокира съкращаването на земеделските помощи

Франция ще блокира съкращаването на земеделските помощи

Снимка:

Страната е един от най-големите получатели на селскостопански помощи от ЕС

Франция ще блокира всеки опит за съкращаване на ценните за нея земеделски субсидии от Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес".

"Съгласен съм, че можем да обсъдим условията на грантовете. Но искаме да запазим същия бюджет, до стотинка", заяви френският президент Никола Саркози при посещение в Арас в северната част на страната. "Ако хората не искат до разберат това, Франция ще блокира дискусиите. Нека никой не си въобразява, че Франция ще приеме съкращаване на общата селскостопанска политика", допълни държавният глава.

Реакцията на Саркози е в отговор на изказването на еврокомисаря за бюджета Януш Левандовски, според когото плащанията за фермерите трябва да се намалят, за да се финансират останалите политики на ЕС. По думите на Левандовски парите трябва да отидат за области като имиграция, енергетика и научни изследвания.

Никола Саркози отхвърли и идеята за сключване на споразумение за свободна търговия с южноамериканската търговска организация Меркосур. Това би ограничило доходите на френските животновъди, изтъкна той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.