1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Гърция, Турция и Румъния са основните конкуренти на България за всички видове туризъм

Гърция, Турция и Румъния са основните конкуренти на България за всички видове туризъм

Чуждите туристи са споделили, че най-много предпочитат морския туризъм

Лошата инфраструктура и трафикът пречат на развитието на туризма в България, показват данните от анкети с чуждестранни туристи, проведени по проект на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), финансиран по ОП "Регионално развитие".

Проблемна област за чужденците е и липсата на информация за България като дестинация за специализирани видове туризъм,както и недостъпността за хора с увреждания. Също така все още е недостатъчна туристическата реклама на страната ни.

Проучването е извършено сред 9020 чужденци, практикували културен, Спа-, балнео, еко- и селски туризъм в периода април - юли 2010 г. 3155 души са посетили страната ни за културен туризъм, 2393 - за Спа- и балнео процедури, а над 2220 души са избрали селски туризъм.

Чуждите туристи са споделили, че най-много предпочитат морския туризъм. Гостите все повече търсят приключения. Най-посещаваните културни дестинации са Несебър, Пловдив, София и Варна и Велико Търново. Топ обекти за спа туризъм  са Велинград, Сандански и Девин. В областта на еко и селски туризъм предпочитанията са към районите на Рила и Родопите.

Гърция, Турция и Румъния са основните конкуренти на България за всички видове туризъм. Конкуренти на страната ни в областта на селския туризъм са Сърбия и Австрия.

Средната продължителност на престоя на чуждите туристи като цяло е 6 нощувки. Най-дълго у нас са престояли руснаците (средно 8.5 нощувки), а най-малко - почиващите от балканските страни (3.8 нощувки).

Според данните най-много са похарчили туристите с културна насоченост. Средният разход, който един чужденец прави в страната ни дневно е 67 евро. Цялата почивка му излиза средно 379 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.