1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Генното инженерство – експеримент или измама?

Генното инженерство – експеримент или измама?

Фермерите са принудени да купуват повече и по-скъпи патентовани генетично изменени семена всяка година, което ги принуждава да станат зависими от корпорациите

Генно-модифицираните култури са експеримент върху хората, животните и природата. Култивацията на генетично модифицирани култури като соя, царевица, памук, рапица и др. има неконтролируеми последици с широк обхват. 90% от генно-модифицираните култури принадлежат на корпорацията „Монсанто”, останалите 10% - на компаниите „Синджента”, „Дюпон” и „Байер”.

Функцията на гените е разгадана само отчасти. Въпреки това, чужди гени се вкарват в земеделски култури. Тези генно-модифицирани култури се отглеждат навън (поля и ниви), където не могат да бъдат контролирани.

Понастоящем 90% от култивацията на генетично-модифицирани култури става в Северна и Южна Америка, като цифрите са: САЩ – 53%, Аржентина – 18%, Бразилия – 11,5% и Канада - 6,1%.

Изглежда изследователите са забравили, че веднъж освободени в околната среда, генно-модифицираните култури не могат да бъдат контролирани така, както в лабораториите. Тези култури могат да се самовъзпроизвеждат и предават своите нови характеристики на насаждения в съседство, прониквайки в полетата на фермери, които искат да отглеждат култури без генетични изменения. Реклами на лобитата на генетичното инженерство твърдят, че генно-модифицираните култури дават по-високи добиви. Доказано е, че добивите на подобен вид култури не са по-високи от тези на нормалните култури. Фермерите обаче са принудени да купуват повече и по-скъпи патентовани генетично изменени семена всяка година, което ги принуждава да станат зависими от корпорациите.

Генетично-модифицираните култури имат две характерни черти: те са устойчиви на хербициди, които самата компания може да произвежда или самата култура отделя инсектицид.

Гигантите в генетичното инженерство произвеждат също пестициди и хербициди.Природата се адаптира, вредителите и плевелите развиват устойчивост към пестицидите, които са все по-използвани. Особено тежки последици се наблюдават при монокултурите. Например в Южна Америка дъждовните гори и други природни терени се разрушават всеки ден, за да се освободи площ за отглеждане на ГМ монокултури и пасища. В същото време почвата и подпочвените води биват отровени.

Лобитата на ГМО твърдят, че ГМ културите могат да помогнат за намаляването на глада по света. Генното инженерство не е отговорът. На Земята има достатъчно храна, която не се разпределя правилно. Факт е, че повечето ГМ култури намират своя път във веригата на живите стоки. Така те стигат до супермаркетите като месо или млечни продукти.

Въпросът е къде отиват ГМ продуктите, при положение, че 25 000 души на ден умират от глад. Заедно с всички разрушителни ефекти върху околната среда остава един въпрос – какво влияние имат ГМ култури върху хората и животните? Никой не знае.

Повече информация може да намерите ТУК 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.