1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Геотермална система улавя топлина от неконвенционални източници

Геотермална система улавя топлина от неконвенционални източници

Технологията вече е инсталирана в няколко сгради в Китай

Улавянето на топлина от неконвенционални източници става все по-популярно и ето, че все по-ясно осъзнаваме колко много източници на топлина има около нас. Един такъв източник може да осигури сгради с постоянен поток „геотермална“ енергия: канализацията. Фирмата от Филаделфия NovaThermal е пионер в тази технология, която може да превърне градските канализационни линии в средства за улавяне на топлина за отопление на сгради, пише greentech.bg.

Технологията е разработена в Тиендзин, Китай, от Jin Da Di Energy Engineering & Technology Co. Системата използва тръби, за да се свърже към канализационните линии и да отклони част от потока от отпадъчните води към топлообменник. Отпадъчните черпят топлината си от наличната вътре биомаса, но също така и от загретите води в миялни машини, перални, душове и уреди за промишлени процеси, които изпращат потоци топла вода в канала. Във Филаделфия отпадъчните води могат да достигнат 60 градуса Целзий през зимата и до 75 градуса през лятото.

Системата избягва задръстването чрез филтриране на водата от по-големите отломки, преди тя да стигне до термопомпата. Устройство, наречено „анти-блок-машина“, автоматично пръска водата срещу екран, за да предотврати натрупването на твърд материал от мръсотията.

Системата вече е инсталирана в няколко сгради в Китай и в момента се прави пилотен проект в Югоизточна станция за отпадъчни води на завода на Филаделфия, където огромен компресор в подножието на завода изцяло се отоплява и охлажда от системата. NovaThermal казва, че пълномащабните проекти могат да се изплатят самостоятелно в рамките на разумен период от време.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.