1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Германия не допуска Франция на кулинарно изложение заради обвинения в жестокост към животните

Германия не допуска Франция на кулинарно изложение заради обвинения в жестокост към животните

Производството на деликатеса фоа гра е забранено в Германия, но същото не важи за консумирането му

Кьолнският фестивал "Ануга", който се провежда на всеки две години през октомври, забрани достъпа на френския пастет от гъши дроб, заради обвинения в жестокост към животните, заяви "Гардиън", цитиран от dnevnik.bg.

Производството на деликатеса фоа гра е забранено в Германия, но същото не важи за консумирането му.

Част от процеса по приготвянето на пастета включва тъй нареченото "гушене" на гъски с царевица. Животните насила поглъщат огромни количества от зърнената култура, в резултат на което черният им дроб се подува до 10 пъти над нормалния размер.

Между земеделските министри на Франция и Германия започна активна кореспонденция по случая със забраната.

"Важно е френският сектор за производство на фоа гра да бъде представен на панаира, посещаван от многобройни купувачи в периода преди края на годината", заявява в писмото си френският министър Бруно Льомер. "Ако изключването се потвърди, не виждам как бих могъл да присъствам на церемонията по откриването", добавя той.

Въпреки твърдението, че Франция спазва всички европейски изисквания за хуманно отношение към животните, немският колега на Льомер, Илзе Айгнер, заяви, че решението за подбора на участниците в изложението зависи от организаторите.

Сред защитниците на забраната е и френската актриса и активистка Бриджит Бардо. "Франция не спазва регулациите на европейската общност, свързани с животинското царство", казва тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.