1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Германци създадоха първата птица-робот

Германци създадоха първата птица-робот

Снимка:

SmartBird има размах на крилата от почти 2 метра и тежи едва 450 гр

Сред впечатляващите изобретения на  германската компания Festo е плуващият пингвин AquaPenguin, рибата Airacuda и още много интересни разработки, които успяват да копират напълно способностите на различни животни, пише dnevnik.bg. Последното постижение на компанията е птицата SmartBird, която може наистина да лети, копирайки едно към едно движенията на истинска птица.

От компанията коментират, че са успели да постигнат "безпрецедентно ниво на ефективност на полета".

SmartBird има размах на крилата от почти 2 метра и тежи едва 450 гр. Този ефект е постигнат благодарение на олекотената конструкция на тялото на птицата-робот, което е изградено изцяло от карбонови влакна и полиуретанова пяна.

Освен че лети като размахва крила, SmartBird може и да каца и да излита самостоятелно без чужда помощ, а двигателната й система "успява за първи път да копира енергийно-ефективната технологична адаптация на двигателната система на истинска птица", твърдят от Festo.

Крилата на SmartBird са задвижвани от 4 серводвигателя, захранвани от двуклетъчна литиево-полимерна батерия (7.4 V, 450 mA). Предвиден е и контролер, чрез който се получават команди дистанционно управление, с което се насочва полетът на птицата.

Самите движения на робота копират движенията на истинска птица, а крилата му се извиват под специфичен ъгъл, който позволява завидна маневреност дори и в тесни пространства.

Festo е основана през 1925 г. от Готлиб Щол и Алберт Фецер. В началото си компанията е произвеждала инструменти за дървообработка, а впоследствие се преориентира към решения за автоматизиране на индустрията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.