1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Германците потребяват по 129 литра на ден

Германците потребяват по 129 литра на ден

Към завишените хигиенни потребности се добавя и необходимостта от поливане на градини и дворове

През 2020 година жителите на Германия са вдигнали потреблението си на питейна вода с 4 до 129 литра на ден. До голяма степен увеличената консумация се дължи на коронакризата, заради която голяма част от населението си остана у дома.
 
По-честото и по-продължително миене на ръцете е основната причина за по-голямото потребление на питейна вода в Германия, твърдят от Федералното сдружение за водно и енергийно стопанство. Освен това хората са стояли по-дълго по домовете си и не са летували в чужбина, затворени заради ограниченията по време на пандемията. Към завишените хигиенни потребности се добавя и необходимостта от поливане на градини и дворове, тъй като миналата пролет беше доста по-суха в сравнение с 2019 година.
 
Потреблението на питейна вода във Федералната република обаче пада. Статистиката показва, че през 1990 година на глава от населението са се падали по 147 литра на ден. След това постепенно пада до 127 литра през 2018-та и 125 литра през 2019 година. Най-малкото потребление за последните 30 години е регистрирано през периода 2009-та до 2014-та, когато са измерени между 121 и 122 литра.
За разлика от домакинствата, през миналата година малките фирми са консумирали по-малко питейна вода. Това се дължи основно на карантината и на затворените заведения. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.