1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Глобалното затопляне смалява австралийски птици

Глобалното затопляне смалява австралийски птици

Размерите им са намалели с два до четири процента

Има тенденция заради глобалното затопляне някои видове австралийски птици да намаляват размерите си, заяви биоложката Джанет Гарднър от Австралийския национален университет, цитирана от АП.

Екипът й изследвал екземпляри в музеи и установил, че 8 вида австралийски птици са намалили размерите си през последния век. Птици в югоизточната част на Австралия са смалили размерите си с 2-4 процента. През същия период средните температури в страната са се покачили с 0,7 градуса по Целзий, като повишението е най-голямо от 50-те години на миналия век.

Изследователите заключили, че австралийските птици са намалили размерите си, защото по-малкото тяло се отървава от топлината по-лесно в сравнение с голямото тяло.

Стигнахме до извода, че глобалното затопляне изглежда е причината за тези промени, заяви Гарднър. Други изследвания откриха сходна тенденция, свързана с намаляване на размерите на птици и бозайници, във Великобритания, Дания, Израел и Нова Зеландия. Изследването на Гарднър върху птиците е първото в Австралия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.