1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ГМ картофи за картофено нишесте като възстановима суровина

ГМ картофи за картофено нишесте като възстановима суровина

Amflora - картоф за промишлени приложения


В Европа, през земеделския сезон на 2010 г., може да се култивира генетично модифицирания картоф Amflora. В този картоф състава на нишестето е бил променен така, че да е по-подходящ за определени промишлени цели. Картофите Amflora са одобрени на 02.02.2010 от Комисията на ЕС, 13 години след първото заявление за одобрение и след многобройни научни оценки.
Нишестето в традиционните картофи се състои от два компонента - амилаза и амилопектин. И двата компонента са еднакво ценни по отношение на храненето на човека. Въпреки това, в промишлените процеси не могат да бъдат използвани заедно, защото имат различни характеристики: обикновено са необходими само  свойствата на амилопектина да сгъстява, докато желиращият компонент на амилазата е нежелателен в много продукти и могат да попречат на някои процеси. Химическата промяна или разделянето на тези два компонента е свързана с увеличеното потребление на енергия и вода.

Антисенс стратегия: блокира синтеза на ензим

Изследователите от BASF Plant Science са разработили нов картоф (с името Amflora), който произвежда нишесте, съставено почти изцяло от амилопектин. Чрез използване на антисенс стратегия, те изключили гена за синтез на ензима синтаза, който участва в синтеза на амилоза, чрез вмъкване на огледален образ на гена ("антисенс") в ДНК на картофи. Това блокира информацията за синтеза на този ензим.

Полеви тестове за екологична безопасност

Генетично-модифицираните картофи за амилопектин от няколко години вече са подложени на полеви опити за тестване на добива, устойчивост на заболяване и вредители, както и да се определи дали са вредни за хората, животните и околната среда. Полевите опити са проведени в Чешката република, Холандия и Швеция. От 2006 г. Amflora е бил тестван на различни места, също и в Германия, в някои случаи в голям мащаб.

Одобрение: Конфликт на основни принципи във връзка със зелените генни технологии

Първите заявления за одобрение за новоразработените картофи са подадени още през 1996 година. През 2003 г., след изтичане срока на мораториума за одобренията в ЕС, е подадена нова молба за култивиране на картоф Amflora, а две години по-късно и за използването му като храна и фуражи. Новите, значително по-строги правила на ЕС за генните технологии са решаващи в процеса на оценка на сигурността и на одобрение.
Въпреки всичко, от политическа гледна точка това е нещо повече от обикновено заявление за одобрение. Картофът Amflora щеше бъде първото генетично-модифицирано растение,  получило одобрение в ЕС от 1998 г. насам. Той се превръща в символичен въпрос, в който е заложен политически конфликт, свързан с основните принципи на зелените генни технологии.
След като експертната група, отговорна за генните технологии и безопасността на храните в Европа, оцени  картофите Amflora като безопасни за околната среда, както и за здравето на човека и животните, търговското отглеждане се очакваше да започне през 2007 година. Тъй като държавите-членки не можаха да стигнат до консенсус с необходимото мнозинство за приемане или отхвърляне на картофите Amflora, според законодателството на ЕС, Европейската комисия трябваше да вземе решение. Въпреки това, в контраст с други подобни случаи, Комисията се поколеба.
Опасенията на тогавашния Комисар по околната среда Ставрос Димас, както и на много организации, критично-настроени към генните технологии, се фокусираха  по-специално към генетичния маркер на "Amflora, който посредничи за антибиотична резистентност към канамицин.
Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) потвърди, че антибиотиците от група канамицин играят важна роля при лечението на някои инфекциозни заболявания в хуманната и ветеринарната медицина. Въпреки това, в допълнителен доклад от юни 2009 г., ГМО консултантите към  EFSA обявиха Amflora за безвредни в това отношение. ГМО консултантите считат, че е много малко вероятен трансфер на гени от GM растение към бактерии. Следователно ефективността на антибиотиците не би била поставена под въпрос.

Съвместно съществуване: Проблем с вторичния растеж на картофите

Картофите се разпространяват почти изключително вегетативно чрез грудки. Въпреки, че оплождането на съседни растения чрез цветен прашец е възможно, размножаването чрез семена - плодовете на картофите, които са отровни за хората - е много неефективно и рядко се наблюдава при естествени условия. Освен това, в Европа, няма диворастящи растения, роднини на картофите, към които могат да бъдат прехвърлени променените гени.
Ето защо, проблемът при съвместното съществуване на конвенционални и генно модифицирани картофи е предимно вторичният растеж. На практика едва ли е възможно да се премахнат всички картофи по време на прибиране на реколтата. Единични картофи често остават в почвата, където могат да покълнат през следващата година
Земеделските стопани, които искат да отглеждат картофи Amflora, трябва да се ангажират да се придържат към определени правила. Правилата включват забраната да се отглеждат конвенционални картофи в полето на следващата година, след като са отглеждани Amflora. Ако все още има Amflora в почвата, те ще покълнат. Тогава се  разпознават лесно и могат да бъдат унищожени с подходящи средства. Освен това,  цялата верига на производство Amflora, от картофи за семе до индустриалната преработка на нишестето, трябва специално да са отделени от конвенционалното производство на картофи. BASF отговарят за гаранциите, че тези условия са изпълнени и трябва да сключват подходящи договори със земеделски производители и преработватели.

Картофът Amflora е предназначен изключително за производството на нишесте.
Комисията е одобрила използването на отпадъчния материал от производството на нишесте (пулпа) за храна на животни. Въпреки това, картофът Amflora не може да се използва като хранителен продукт. Както при всички ГМ растения, които са били оценени като безопасни и лицензирани в ЕС, случайни, технически неизбежни примеси до 0,9% са разрешени.
(2 март 2010) Европейската комисия е позволила търговскo отглеждане на генетично модифицирания картоф Amflora. Това е първото одобрение отпуснато за отглеждане на генетично-модифицирани култури в ЕС от 1998 г. насам.
Говорител на BASF Plant Science съобщи, че промишленото отглеждане на картофи Amflora може да започне през тази година.

Генетично-модифицираният картоф, разработен от компанията, не произвежда обичайната смес от два вида нишесте, а само амилопектин. За много технически приложения, като например производството на хартия, текстил и лепила, чистият амилопектин е изгоден, но разделянето на двете съставки на нишестето е икономически неизгодно.
Назначеният наскоро еврокомисар по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали заяви: "За мен е ясно, че няма научни въпроси, оставени без отговор. Всички научни аспекти и по-специално тези, свързани с безопасността, вече са напълно отчетени. По-нататъшно забавяне на одобрението не би могло да бъде оправдано. "
Освен това, Европейската комисия реши да позволи внос на ГМ сортове царевица, както и на техни производни храни и фуражни продукти. Това се отнася за различни варианти на по-рано одобрените ГМ сортове царевица MON810, MON863 и NK603 (MON863xMON810, MON863xNK603, MON863xMON810xNK603).

Противоречия възникнаха предимно относно резистентни към антибиотик генни маркери в картофи Amflora, както и в трите ГМ сортове царевица. Бившият Европейски комисар по околната среда Ставрос Димас беше изискал допълнителна оценка на риска от два екипа експерти от Европейската служба за безопасност на храните (EFSA), което отложи решението за одобрение. През юни 2009 г., екипът специалисти заключи, че "неблагоприятни последици върху човешкото здраве и околната среда в резултат на употребата на маркерни гени в генетично-модифицирани растения, е малко вероятно, на базата на сегашното състояние на науката".

Европейската комисия се надява, че още това лято ще представи препоръки за това как на държавите-членки би могло да се предостави повече власт за взимане на решения по отношение отглеждане на ГМ култури. На Джон Дали е даден мандат да установи "как общият, научно-обоснован процес на одобрение може да се комбинира с правото на държавите-членки сами да вземат решение дали желаят или не желаят да се позволи търговското отглеждане на генно-модифицирани култури в съответните им територии.”

 

 

 

 

Етикети ГМО, картофи, ЕК, Amflora
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.