1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Хартия със сребърно покритие може да се използва за пречистване на вода

Хартия със сребърно покритие може да се използва за пречистване на вода

Системата може да бъде много полезна при извънредни ситуации като бедствия

Среброто е добре известно със своите антибактериални свойства, което е довело до използването на сребърни наночастици в устройства като експерименталната система за филтриране на вода, разработена от Станфордския университет, пише greentech.bg.

Тази система е предназначена за относително стационарно използване, тъй като изисква слаб електрически ток. Изследователи от университета “Макгил” в Монреал, обаче са разработили сребърна система за пречистване на вода, която би могла да се използва „мобилно“, на всяко място и по всяко време. Въпреки че не е предназначена за рутинно филтриране на вода, тази система може да бъде много полезна при извънредни ситуации като бедствия.

Филтърът се състои от стандартен размер листове 0,5-милиметрова абсорбираща попивателна хартия, покрита с микроточки от сребърни наночастици. Почти всичкото сребро остава върху хартията след преминаването на водата през хартията, така че няма как да бъде погълнато от хората.

Дори когато листата са покрити с относително малък обем сребро (5,9 мг за грам суха хартия), те все пак са годни да убият почти всички бактерии E. coli and E. faecalis във водните проби. В резултат на това филтрираната вода отговаря дори на стандартите на Американската агенция за околната среда.

Сега учените се подготвят за тестване на филтрите от „посребрена“ хартия в полеви условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.