1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Хищните растения изненадват учените

Хищните растения изненадват учените

Над 1000 филогенетични групи бактерии се намират в хищните растения

Скоро публикувано изследване показва, че учените далеч не са прави като смятат, че бактериите в хищните растения не са много, съобщи ecomedia.bg. Учени от Университета в Луизиана използват нови технологии от генното инженерство, за да изследват хищното растение Sarracenia alata. Вниманието е съсредоточено върху листата му и бактериалното разнообразие вътре в тях.  Растението принадлежи на семейство Sarraceniaceae, род Sarracenia. Характерно е с това, че за разлика от другите видове от рода, има доста голямо разнообразие в окраската на цветовете си. Те могат да бъдат кремави, бели, зелени, жълти или червени. Sarracenia alata се среща в Новия свят, основно в щатите Тексас, Луизиана, Мисисипи и Алабама. Там има две големи популации, разделени една от друга. Западната популация е основно в Тексас и Луизиана. Източната - в южната част на Мисисипи и Алабама и източната част на Луизиана. Растението е хищно. Живее в бедни на азот почви и компенсира недостатъка на елемента като се храни и с насекоми. Листата му имат тръбовидна форма и съдържат течност. Точно тя им помага за храносмилането на насекомите.

Последните 35 години, изучавайки хищните растения, се използват традиционни методи. С тяхна помощ, учените са успели да определят едва 20 различни бактерии в това растение.
В новото изследване, с помощта на иновативните технологии, учените установяват над 1000 филогенетични групи бактерии, от най-малко 50 семейства. Наистина огромно разнообразие, особено в сравнение с предходната бройка  - 20 бактерии.

Изследователите са провели експеримента с 10 растения в продължение на 5 месеца, през пролетта и лятото на 2009 година. Те отбелязват, че около една трета от новооткритите бактерии са почти невъзможни за идентифициране. Както и че има доста разлики във видовото разнообразие на бактериите в отделните растения, и между тях и микроорганизмите в почвата. Според учените откритието ще помогне много за разбирането на уникалното взаимодействие растение – микроорганизъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.