Хранителната ни промишленост в клещите на свито потребление и неизгодна търговия в хипермаркетите

Браншовици дискутираха наболелите казуси на бизнеса в хранително-вкусовата индустрия

Бизнес среща на тема „Реалност и перспективи в хранително-вкусовата промишленост и хорека индустрията“ организира Интер Експо Център, в качеството си на дългогодишен домакин на международни специализирани форуми и постоянен партньор на браншовите асоциации в нейните сектори. А те бяха представени от председателят на Асоциациацията на месопреработвателите в България г-н Кирил Вътев, шефът на Националната асоциация на млекопреработвателите – г-жа Диляна Славова, изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите д-р Асен Желязков, председателят на Националната лозаро-винарска камара г-н Пламен Моллов и г-жа Мариана Кукушева – председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. В присъствието на д-р Венцеслава Тасева, зам. изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, браншовиците представиха и дискутираха най-наболелите казуси на бизнеса в хранително-вкусовата индустрия у нас.

В отделните й сектори проблемите са разнолики, но това, което се явява общ препъникамък за хранителната промишленост у нас е свитото потребление на продуктите й на вътрешния пазар. „Не е еднозначно понятие, не е по силите на един бранш, на един министър или на един фактор, който и да е той, а са необходими много комплексни усилия, за да може наистина онова качество, което имат българските храни, да вижда бял свят, защото тенденцията до преди три години, до 2009-а включиетелно, беше в нарастване търсенето на скъпи и качествени храни, каза председателят на Асоциацията месопреработвателите у нас Кирил Вътев. Той обясни, че докато страната ни се ориентира към евтини и вносни стоки, родната икономика ще затъва.

За намалено потребление на продукти родно производство, алармира и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева. Тя призова потребителите да купуват повече стоки, произведени у нас. „Ние в България се примирихме някак си по естествен път да консумираме шопска салата от полски домати, италианско сирене, краставици от Бразилия. Така няма как да развием политиката на регионите“, предупреди Кукушева.

Не по-малко стагниращи за секторите млекопреработка, месопреработка и хлебопроизводство у нас са и неизгодните, стигащи до рекет условия за търговията на продуктите им в големите, предимно чуждестранни вериги магазини, обявиха водещи ръководители на браншови организации в хранително-вкусовата ни индустрия.

От страна на държавната политика в сектора д-р Тасева от Българската агенция по безопасността на храните отбеляза, че благодарение на ефективния контрол на производствените и преработвателни предприятия у нас за една година с 5 пъти е намалял процентът на затворените цехове и складове , а с близо 26 пъти – бракуваните храни.

Специализираната изложба за хотелиерско и ресторантьорско оборудване СИХРЕ ще се проведе от 7 до 10 ноември 2012 г., обединявайки се с форумите на хранителната индустрия: Интерфуд и дринк, Месомания, Светът на млякото, Булпек и Салон на виното. Шестте зали на Интер Експо Център ще представят идеи и възможности, увеличавайки ефекта за деловите участници и за потребителите на продукти и услуги в двата сектора, припомниха организаторите на бизнес срещата.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.