1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Интерактивна онлайн платформа стартира в Международния ден на река Дунав

Интерактивна онлайн платформа стартира в Международния ден на река Дунав

Сайтът дава възможност на посетителите му да „изследват” виртуално Дунав чрез сателитна карта

Нов уебсайт – „Дунав +”  стартира днес (29.06.2011 г.), като по този начин символично отбелязва международния ден, посветен на втората по големина европейска река. Сайтът, който е изграден като интерактивна мултимедийна платформа, цели да информира за важността на реката и възможностите, които дава тя. „Дунав +” е създаден по инициатива на международната природозащитна организация WWF и „Кока-Кола” с подкрепата на Международната комисия за опазване на Дунав.

“Искаме хората да бъдат запознати с природната стойност на Дунав, със заплахите, на които е изложена реката, както и защо е важно да я опазваме, с което ние се занимаваме”, каза Андреас Бекман, директор на WWF Дунавско – Карпатска програма.

 “Сайтът дава възможност на посетителите му да „изследват” виртуално реката чрез сателитна карта, която предоставя информация за природни ценности, казуси, свързани с околната среда и мерки, предприети за опазването на Дунав. Чрез „Дунав +” потребителите – индивидуални или организации - ще могат да обменят помежду си информация за реката. Надяваме се това да постави началото на най-голямото дунавско общество”, допълни още Андреас Бекман.

 “Опазването на водите е ключ към изграждането на устойчив бизнес и общество. Дунав е фокус за нас в Европа, защото той е своеобразна „пъпна връв” за 80 млн. души и рай за биоразнообразието”, обясни Улрике Сапиро, директор „Устойчивост на околната среда” на „Кока-Кола Европа”.  

Работата на WWF и „Кока-Кола” се подкрепя от Международната комисия за опазване на Дунав - организация, която работи за опазването на дунавските води за бъдещите поколения. Дунав преминава през 10 страни и четири европейски столици, а басейнът му обхваща големи територии на общо 14 държави. Приблизително 83 млн. души обитават басейна на реката, а питейната вода на повече от 20 млн. зависи от нея.
Преминавайки разстояние от 2 857 км., като започва от Шварцвалд и продължава през Дунавската делта и Черно море, Дунав е призната от европейската комисия за най-важното неморско водно тяло в Европа” и “бъдеща централна ос на Европейския съюз”.

Дунавският басейн е дом на разнообразна система от природни обитания. Сред тях са Шварцвалд, Алпите, Карпатите, унгарската пуста, българските острови и гигантските тръстикови легла и блата в дунавската делта. Тези хабитати са дом на богато биоразнообразие и уникални видове. В Дунавския басейн живеят повече от 100 различни вида риба, вкл. пет вида дунавска есетра, както и редки видове птици като белия пеликан, белоопашатия орел и черния щъркел.

По случай международния ден на река Дунав се открива и изложба  „Дунав – истинската река” на WWF на която посетителите ще могат да видят повече от 30 фотографии от долното течение на Дунав, дело на шестима фотографи от четири държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.