1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Италиански експерти отричат натриевата готварска сол

Италиански експерти отричат натриевата готварска сол

Венчаят калия

Подобно на природата и човекът трябва да се запасява с много калий и вместо това да изхвърля натриевата сол. По този начин могат да се разрешат многобройни проблеми, произтичащи от свръхтеглото. Кайсиите, бананите, прасковите, фурмите и бадемите са прекрасен пример как човек може да се снабди с позитивна енергия, твърдят италиански експерти пред вестник "Стампа". Тяхната положителна роля се крие и във факта, че противодействат на вредните ефекти от наличието на твърде много натрий. "Калият е в основата на цикъла за производство на енергия в човешкото тяло и помага за изгарянето на захарите. Той обаче е и "водофобичен", т.е. помага за изхвърлянето на водата. Той е антиподът на солта, която пък ни кара да пием все повече и повече вода, която задържаме в организма си. Това води не само до увеличаване на теглото, а и до повишаване на кръвното налягане с произтичащите от това рискове за сърцето", казва специалистът по кардиология доктор Кармело Манганара.

Пристрастените към солта хора се познават лесно - обикновено те изглеждат по-уморени и подути, липсва им енергия. "Натрият води до умора, защото измества калия в ензимите на тялото, които служат за производство на енергия. Малки количества натрий са необходими. Това, обаче, от което тялото има голяма нужда, са високите дози калий, които се добиват, като се заместят консервираните храни с пресни плодове и зеленчуци, допълва още експертът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.