1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изчезнаха 4 км подводен кабел край Норвегия

Изчезнаха 4 км подводен кабел край Норвегия

В началото на април потокът от данни изведнъж секва

4,3 километра подводен кабел изчезнаха пред бреговете на Норвегия. Интересното в случая е, че не става дума за интернет-връзка или електричество, а за съоръжение, което наблюдава живота на дъното на Северно море.
Все още никой не знае как този кабел е изчезнал. Той е бил част от 66-километрова мрежа, свързваща редица закрепени на 200 метра дълбочина за дъното на морето платформи, на които са монтирани камери и микрофони. С тях от Норвежкия институт за морски изследвания следят рибните популации, тяхната миграция, наличието на китове в региона или пък в какво съотношение се смесват водите на Атлантическия океан с крайбрежните течения. Кабелът има разклонение и към военните, които филтрират шумовете от подводници и кораби, преди информацията да достигне до учените.
 
В началото на април потокът от данни изведнъж секва, затова от Института започват да търсят грешката най-напред в своята апаратура. После пускат подводни роботи, които да обходят периметъра. Причината за прекъсването е открита чак в началото на този месец – повече от 4 километра от кабела са откъснати и безследно изчезнали.
Сега полицията трескаво търси извършителя. "Събраните от подводните платформи данни се пускат онлайн, и може би някой не е харесвал това", предполагат от Института. Другата и, според полицията по-вероятна версия е, че кабелът е откъснат и завлечен от дълбоководен трал, теглен от голям риболовен кораб. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.