1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Измина една година от внедряването на първия роботизиран комплекс у нас за отглеждане на крави

Измина една година от внедряването на първия роботизиран комплекс у нас за отглеждане на крави

Каква икономическа ефективност се постига с него – гледайте тази седмица в предаването Агрофорум

Гостуваме във фермата на Николай Атанасов, намираща се в село Доситеево, общ. Харманли, където преди година инж. д-р Банко Банев и неговият екип са внедрили първия на Балканския полуостров роботизиран комплекс за отглеждане на крави. Какви са резултатите една година по-късно – гледайте тази седмица в предаването Агрофорум.

Нашият екип беше поканен да присъства на ритуала зажънване в местността Ходжова чешма, с който всъщност беше обявен стартът на прибирането на реколтата в Хасковска област. Заради дъжда, който изненада и гости, и организатори, беше направен парад на зърнокомбайните Laverda, на тракторите JCB и Landini.

Забавеното разглеждане на подадените проекти по ПРСР създава сериозни проблеми на фермерите. Застоят поставя в неблагоприятно положение земеделски производители, които са подали проектните си предложения преди промяната в нормативната уредба по мерките 121, 311 и 312. С коментар по този казус и по темата за националния плащания – мнението на Радослав Христов – предс. на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите, както и на депутата Венцислав Върбанов.

 Цените на основните стоки, търгувани на Софийска стокова борса, продължават да падат. През месец юни средната цена на хлебната пшеница е била около 200 лв. за тон. От Борсата прогнозират тенденцията на спад да се запази и през юли и август. Вижте интервюто с Васил Симов – изп. директор на Софийска стокова борса.

 На опитно поле край село Богатово се състоя мащабен открит ден, по време на който бяха коментирани растителнозащитни схеми при пшеница, рапица и царевица, като на практика се видя действието на приложените модерни препарати на БАСФ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.