1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изплатени са директните плащания на 91 213 земеделски стопани

Изплатени са директните плащания на 91 213 земеделски стопани

България е с най-голямо нарастване на земеделските доходи в ЕС от началото на членството й

Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” изпълниха ангажимента си по подписаното споразумение с Националната асоциация на зърнопроизводителите и изплатиха в определения срок до 30 април директните плащания за Кампания 2010 на всички изрядни земеделски производители. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на пресконференция, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов.

Към днешна дата от подадените 91 963 заявления по директните плащания за Кампания 2010 са изплатени средствата на 91 213 земеделски производители. Остава да бъдат изплатени средствата на 550 стопани, които са заявли своите площи за подпамагане.

По Схемата за национални доплащания на хектар земеделска земя за миналогодишната кампания са 72 090, като от тях по 16 792 заявления не са извършени плащания, тъй като бенефицентите имат задължения към държавата. Министър Найденов подчерта, че е направена схема, при която на всеки земеделски стопани, щом покрие задълженията си към  НАП, ще му бъдат изплатени средства до няколко дни. Това е условието, при което тези средства се изплащат, подчерта министър Найденов и информира, че към момента по тази схема от ДФ „Земеделие” са разплатени около 212 млн. лв.

Министър Найденов заяви още, че брутната добавена стойност на сектор "Земеделие" се е повишила с  10,9% в сравнение с 2010 година и е единствения сектор, които бележи подобен ръст. Външнотърговското салдо през 2009 г. е било положително - 385 млн. долара, но през 2010 г. то е нараснало три пъти до 944 млн. долара. Ние имаме с 24% нараснал външнотърговско салдо и износ на селскостопански стоки през 2010 г., каза още министърът. Министър Найденов посочи, че по данни на Евростат България е с най-голямо нарастване на земеделските доходи в ЕС от началото на членството й - с 54,2% при средно за ЕС – 10%.

След направената оценка на Програмата за развитие на селските райони е намерен резерв и са осигурени допълнително средства в размер на 304 млн. 356 хил. евро или около 600 млн. лева за мерките 121 „Модернизиране на земеделски стопанства”, 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”  и мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери” от Програмата, това информира министър Найденов. Сумата ще бъде прехвърлена от бюджета на мерки с недостатъчен интерес от страна на бенефициентите, към най- атрактивните мерки от ПРСР.

Той заяви, че е оправено официално искане от страна на България за прехвърлянето на средства по мерките от програмата. Това прехвърляне на бюджетни средства следва да мине през съгласувателна процедура на Европейската комисия. Министър Найденов добави, че  се надява на бърз и положителен отговор от тяхна страна.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.