1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Извънредно положение заради бели мечки

Извънредно положение заради бели мечки

Местни медии съобщават, че има случаи на нападнати хора

Извънредно положение обявиха властите на островите Нова Земя в Русия. От декември насам се наблюдава нашествие от бели мечки, което е заплаха за местното население.

Островите се намират в Северния ледовит океан и административно принадлежат към Архангелска област. Населението наброява едва 2 хиляди души. Според руската телеграфна агенция през последните няколко дни край главния град Белушя Губа са забелязани над 50 бели мечки.

Местни медии съобщават, че има случаи на нападнати от животните хора, но засега жертви няма. Мечките обаче влизат в къщи и складове в търсене на храна. "Населението е в страх, децата не ходят на училище", каза губернаторът на Архангелска област.

По негово нареждане около детските градини и училищата са изградени допълнителни заграждения, а служителите във военновъздушните бази на Южния остров ходят на работа с бронирани машини. Всички досегашни опити мечките да бъдат прогонени остават без успех, тъй като те не се плашат нито от кучета, нито от превозни средства. Полярните мечки са вписани в Червената книга на застрашените от изчезване животни, затова и властите в областта се въздържат от издаване на разрешение за отстрел на отделни екземпляри.

Според експерти причината белите мечки да влизат в селищата са климатичните промени. Топенето на ледовете около Северния полюс ги принуждава да слизат все по на юг, за да търсят храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.