1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Как да не замърсяваме околната среда при употреба на препарати за растителна защита

Как да не замърсяваме околната среда при употреба на препарати за растителна защита

Това е една от водещите теми в предаването Агрофорум тази седмица

Навярно вече очаквате с нетърпение да научите какво ново ще ви предложим в новия Агрофорум? Знаем, че е така, но пък вие си знаете, че колкото и да искате, няма да ви разкажем цялото предаване предварително. Защото тогава няма да ви е интересно да го гледате. Все пак, както винаги ще ви представим темите накратко.

Започваме с едно важно напомняне за всички фермери – нали не сте забравили, вече трябва да плащате данъци? И че срокът за това е 2-ри май? Повече по пиперливата тема за данъците на земеделските производители и какви бонуси и облекчения ще получат съвестните платци на хазната – тази седмица в Агрофорум.

Със сигурност ще сме ви полезни и с още един материал на тема пари – само че този няма да е за това с какво ще трябва да ви олекне бюджетът, а обратното – какви са перспективите пред Общата селскостопанска политика и директните плащания. Доколко те са ефективни, вършат ли работа изобщо и трябва ли да се запазят – ще чуете мнението на един ерудиран преподавател от Софийския университет – проф. Антоанета Симова, от Стопанския факултет на най-старото висше учебно заведение у нас.

След стресовите въпроси – за парите, които, както знаем, имат основния недостатък никога да не достигат, продължаваме на тема животновъдство и по-конкретно – за месодайната порода овце Ил дьо Франс. Какви са предимствата й, но и какво е бъдещето на фермерите, заели се с нейното отглеждане - ще разкаже пред нашия репортер изп. директор на асоциацията за развъждането на френските овце в България Евгения Ачкаканова. Ще ви припомним, че тя получи престижната награда Зооинженер на 2010 година. Тя ще разкаже какви са предизвикателствата пред асоциацията, за да не продължи закриването на ферми, отглеждащи овце Ил дьо Франс.

И да не забравяме растениевъдите. Ще се опитаме да им помогнем, като им дадем ценни съвети как да не замърсяват околната среда при употребата на препарати за растителна защита. В предаването тази седмица има тема и за зърнопроизводителите – и по-конкретно за тези, които отглеждат слънчоглед. Ако имат заплевелени полета или наличие на синя китка – да не се тревожат. Има решение на проблема. За него ще разкажат трима земеделски производители от  Южна България, които развиват рентабилно производство на слънчоглед.

Видео анонс на предаването вижте ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"  може да видите ТУК

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.