1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Какви са предизвикателствата при въвеждането на БДС за хляба

Какви са предизвикателствата при въвеждането на БДС за хляба

Отговорите – тази седмица в предаването Агрофорум

Предаването стартира с тема, важна за всички нас като потребители и отнасяща се за един основен продукт за трапезата ни. Въпросът за връщането на БДС при насъщния засяга секторите по веригата зърно-брашно-хляб. При какви условия може да бъде реализирана тази идея – потърсихме позициите на Мариана Кукушева – председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и
Николай Тапаров – председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.

Високотехнологично и интензивно отглеждане на рапица – това е необходимо за получаването на рентабилни добиви и добри печалби от маслодайната култура. Кое е най-важното, което не трябва да пропускате в технологията й на отглеждане – разказват Илия Славов – регионален мениджър в БАСФ за Южна, Централна Северна и Западна България, и Андреас Шумахер – специалист в отглеждането на рапица.
Земеделските производители, които тази година ще получат подпомагане по схемите и мерките на ОСП, предварително могат да изтеглят кредит от банка, залагайки евросубсидиите, които ще бъдат изплатени в края на годината. Това стана възможно след подписването на меморандум за сътрудничество между ДФЗ и търговските банки. Улеснен ли е достъпът на фермерите до кредитиране след подписването на това споразумение – репортерът ни Милена Шиякова потърси отговорите от банкера Левон Хампарцумян.
Проблемите с праховитата и твърдата главня по пшеницата могат да бъдат решени още преди сеитбата. Единственото, което трябва да направите, е да обеззаразите семената. У нас и по света най-широко употребяван е препаратът Витавакс, който е и растежен регулатор.
Какви семена да засеете през новия сеитбен сезон? Обикновено решението се взема след посещение на опитни полета. Затова ви предлагаме да видите френската генетика на „Лимагрейн” при пшеницата и рапицата, за да прецените дали тя е подходяща за вашето стопанство.

Вижте видео анонса ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.