1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Какви са шансовете позицията на България за Общата аграрна политика след 2013 г. да бъде приета

Какви са шансовете позицията на България за Общата аграрна политика след 2013 г. да бъде приета

Ще разберете тази седмица в предаването АГРОФОРУМ

Каква е позицията на България по отношение промяната на ОСП в следващия програмен период, кои от нашите идеи се подкрепят от останалите държави членки, ще има ли разочарования за българските фермери? Специално интервю за АГРОФОРУМ с евродепутата и член на Комисията по земеделие в Европейския парламент Мария Неделчева. За какво пледира тя и среща ли подкрепа от новоприсъедилите се държави членки?

В Торино, Италия на мащабна демонстрация за агрожурналисти от цял свят бяха представени нови серии италиански трактори, които са мощни, икономични и отговарят на най-строгите европейски екологични изисквания. Единствената българска медия, присъствала на мащабната демонстрация, е АГРОФОРУМ. Ще направят ли новите трактори революция в земеделието – вижте уникални кадри от световната им премиера.

Есента е сезонът на равносметката от пролетните култури. Камерата на АГРОФОРУМ засне различни опитни полета в цялата страна. Тази седмица гостуваме на земеделския производител Кирил Жендов, който получи от 1000 до 1300 кг/дка от ранни хибриди царевица, заложени в землището на добричкото с. Крушари. Комплексният подход в земеделието дава най-добри резултати според опитния фермер, който от години залага на изпитана селекция при царевицата и слънчогледа.

Ще ви заведем в землището на с. Цалапица, където преди шест месеца бяха засадени нови винени лозя сорт Мускат, като технологията включи и използването на суперабсорбиращи гранули в корените на всяка лозичка. Собственикът на масива Юлиян Ямантиев е много доволен, че е употребил абсорбента, защото лозичките са се развили равномерно, изпреварили са другите с една година, лесно се режат и формират. А на другата половина от масива – без суперабсорбента, камерата на АГРОФОРУМ ще покаже лози с различно развитие, изискващи индивидуален подход при резитбите, което е много по-бавно и трудно и най-важното – те ще встъпят една година по-късно в плододаване, което носи огромни пропуснати ползи в лозарството. И още по темата – в коментара на агронома Христо Атанасов.

Добиви от 260 до 413 кг/дка слънчоглед бяха получени от германски хибриди слънчоглед, заложени на опитно поле от ЗК „Победа” в гр. Кнежа. Оправдаха ли се очакванията на фермери и агрономи – ще разберете от нашата анкета.

През есента се извършва обеззаразяване на почвата. Защо го препоръчват специалистите и какви проблеми ще решите с него – нашите съвети само тази седмица в АГРОФОРУМ. Ще ви разкажем и защо е необходимо да използвате омокрител, когато провеждате най-важните есенни пръскания на рапицата.

Вижте видеото ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.