1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Какво се случва с престижната „Агра”

Какво се случва с престижната „Агра”

По-скромна „Агра” не е имало досега, коментират и участници, и гости

Престижна ли е „Агра 2010” след като на нея ги няма престижните марки „Кейс”, „Ню Холанд”, „Клаас” и много други? Да, изложението наистина опустя – защото липсват най-големите вносителите на земеделска техника у нас.

Поради тази причини сривът в цифрите е очевиден – миналата година участниците бяха над 800, а тази година са само 450 фирми от 26 държави. От тях 289 изложители са от България. Сред държавите участнички са Австрия, Аржентина, Белгия, Германия, Гърция, Индия, Испания, Италия, Унгария, Франция, Холандия и др. Изложителите представят продукти и на още 73 компании от Великобритания, САЩ, Канада, Китай, Израел, Дания и Република Корея.

Тази година изложението минава под знака на решенията за съвземане на отрасъла от кризата. Продуктите и особено представените новости са ориентирани към едно по-интелигентно производство в сферата на животновъдоството и растениевъдството, смятат организаторите.

„Решението на Българската асоциация на търговците на агротехника да организират самостоятелно специализирано изложение през май в Стара Загора е един от факторите, които водят до отлива на фирми в „АГРА 2010”, коментира главният директор на панаира Иван Соколов. Ще ви припомним, че свалянето на цените на изложбените площи не успя да склони членовете на БАТА да участват в международното изложение.

При откриването на 19-ото поредно изложение министър Найденов каза, че „Агра” е запазена марка и в период на криза остава такава.  Той заяви още, че земеделието е сред секторите с гарантирани доходи годишно с оглед предоставяните от Европейския съюз директни субсидии на обработваема площ, на фермерите и възможностите на Програмата за развитие на селските райони.

Изложителите са разположени в четири палати, като най-големи площи са ангажирани съответно от България, Гърция, Турция, Австрия, Германия, Унгария, Италия.

Като добра традиция на „Агра” се оформя присъствието на биощанд, на който се консултират всички, интересуващи се от този тип производство, като са организирани и интересни инициативи по време на изложението, свързани с биоземеделието.

Другата положителна тенденция на „Агра” е, че за втора поредна година се връчват награди за иновации. Тази година Комисията, която оценява най-новите продукти и технологии, се оглавява от зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров.

Европейската комисия също се представя чрез Генерална Дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите”. На щанда й се представя пътуваща изложба на ЕС, имаща за цел да повиши разбирането за биосигурността на границите на ЕС и на ниво ферми. Досега изложбата е била представяна в над 15 държави членки.

Изложението продължава до 27 февруари. Организаторите се надяват интересът на посетителите да се засили, още повече, че засега климатичните условия са по-благоприятни от миналата година.

Днес около 14 ч. организаторите от „Пловдивски панаир” очакват посещението на министър-председателя Бойко Борисов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.