1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Калифорния забрани на ресторантите да използват трансмазнини

Калифорния забрани на ресторантите да използват трансмазнини

Губернаторът Арнолд Шварценегер подписа законопроект, който ще забрани на ресторантите и другите заведения за обществено хранене да използват олио, маргарин и масло, които съдържат трансмазнини

Калифорния стана първият щат, забранил използването на трансмазнини в ресторантите, следвайки примера на няколко големи града и вериги за бърза закуска, които вече не използват мазнините, които причиняват затлачване на кръвоносните съдове, съобщава Асошиейтед прес.

Забраната няма да важи за хранителни продукти, продавани в опаковки на производителя. Трансмазнините се съдържат в малки количества в месото и млечните продукти. Образуват се най-често при взаимодействие на растително масло с водород, което се използва за приготовлението на печени и пържени храни. Тези мазнини са основен причинител на сърдечно-съдови заболявания.

Научните изследвания сочат, че трансмазнините причиняват и диабет, затлъстяване, безплодие при жените, както и някои видове рак. Според експерти трансмазнините са много по-опасни за здравето от наситените мазнини, защото намаляват нивото на така наречения "добър холестерол".

В Сиатъл, Ню Йорк и Филаделфия вече съществуват забрани върху трансмазнините, но Калифорния е първият щат, който въвежда такава забрана. Глобите за нейното нарушение ще варират от 25 до 1000 долара. Всички забрани, предвидени в закона, ще влязат в сила до 1 януари 2011 г. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.