1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Карвинг фестивал искат да правят в Лясковец

Карвинг фестивал искат да правят в Лясковец

Като партньори ще бъдат поканени и творчески организации от Чехия и Унгария

Карвинг фестивал възнамеряват да организират в Лясковец. За целта общината ще кандидатства с проект за 420 000 лева по Оперативна програма "Регионално развитие". Дейностите по реализацията на първия у нас подобен фест бяха одобрени на последното заседание на Общинския съвет в Лясковец.

"Карвинг фестивал - Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство" е наречен проектът, подготвен от местната администрация. Ако той получи одобрение по схема за безвъзмездна финансова помощ за подкрепа на иновационни културни събития, карвинг фестивалът ще бъде организиран идната пролет.

Финансирането ще покрие две издания на атрактивното мероприятие, а общината има задължение да го организира поне още веднъж след тях. Като партньори ще бъдат поканени и творчески организации от Чехия и Унгария, където лясковските градинари са развивали най-голяма дейност преди векове.

Лясковец е известен с традициите си в градинарството и зеленчукопроизводството. Център на атрактивния фест ще бъде лясковският Музей на градинарството. Предвижда се улицата, която води към него, да придобие карнавален вид - с ново осветление, украса, множество подвижни съоръжения, които ще бъдат под формата на различни зеленчуци и плодове. Специална атракция ще бъде подвижен ресторант, който ще подготвя само зеленчукови менюта, с експозиции, представящи историята на зеленчукопроизводството и градинарството.

Карвинг е изкуство за декориране на ястия. Води началото си от Азия, където древни майстори са се старали да направят храната по-привлекателна и апетитна, като са издълбавали изящни форми в предлаганите плодове и зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.