1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Kaufland стартира първата по рода си АгроАкадемия за земеделски производители

Kaufland стартира първата по рода си АгроАкадемия за земеделски производители

До края на годината Kaufland планира да изкупи български плодове и зеленчуци за над 77 млн. лв.

Над 20 български земеделци завършиха първото издание на специализираната Агро Академия, организирана от Kaufland България. Обучението е предназначено за родни производители на плодове и зеленчуци, които към момента не са партньори на компанията. Целта на еднодневния обучителен форум бе да представи пред фермерите най-актуалните тенденции и практики в ритейл сектора, изискванията на бизнеса с бързооборотни стоки, възможностите за договорно изкупуване на продукцията, както и критериите за реализацията й в хипермаркетите на Kaufland. Обучението е насочено към потенциални партньори на веригата, в съответсвие с политиката й за диверсификация на доставчиците и установяване на нови партньорства в различни райони от страната.

„Българският потребител изисква все по-високо качество, като търси чиста, свежа, вкусна и достъпна храна. Той държи на автентичния вкус. Това изисква от нас да гарантираме всеки ден свежест и качество на плодовете и зеленчуците, които достигат от хипермаркетите до трапезата на нашите клиенти“, подчерта Иван Иванов, ръководител направление „Плодове, зеленчуци и цветя“ в Kaufland България. Той подчерта още, че от периода на пандемията насам се наблюдава трайна тенденция за повишен интерес към пакетирани плодове и зеленчуци  - домати, ягоди и череши. „Повишава се и търсенето на  премиум продуктите в мрежата на хипермаркетите“, каза още Иванов.

Kaufland АгроАкадемия представи на земеделските производители възможностите за договорно изкупуване на земеделска продукция. Програмата е уникална за българския пазар и осигурява реализация на тонове български плодове и зеленчуци. Програмата стартира през 2019 г. и от началото до момента ритейлърът е изкупил български плодове и зеленчуци  на стойност над 103 млн. лв. Само за 2022 г. реализираната в магазините количества са на стойност от 32 млн. лв., като плановете на компанията са през настоящата година тя да надвиши 38 млн. лв. 

 АгроАкадемия

Системата на търговски отношения с българските производители дава сигурност и гарантирана реализация и видимост. Договорите с търговската верига осигуряват дългосрочно изкупуване на продукцията, помагат на производителите да планират приходите си и да оптимизират разходите за логистика, осигурявайки транспорт на продукцията. 

В практическата част на обучението, участниците в Академията имаха възможност да се запознаят с изискванията за окачествяване на продукцията, която се приема ежедневно в Централния склад  на компанията и да опитат току-що доставени български краставици от Стара Загора, отгледани по програмата за Договорното изкупуване.

През 2022 г. от магазинната мрежа на ритейлъра са продадени над 25 000 000 бр./кг плодове и зеленчуци. През изминалата година  веригата има сключени договори с 25 земеделски производители от цялата страна, които включват над 65 артикула от пресни плодове и зеленчуци. Cpeд тяx ca вcичĸи ocнoвни тpaдициoнни зeлeнчyци зa бългapcĸия пoтpeбитeл - ĸpacтaвици, дoмaти, мapyли и peпички, ĸapтoфи, моркови, лук, зeлe и чушки, спанак, тиквичĸи и пaтлaджaни. Acopтимeнтът на Kaufland  покpивa вcички eлeмeнти нa тpaдициoннaтa бългapcĸa кухня. Към края на миналата година ритейлърът добави към acopтимeнтa на собствената си марка „Брей!“10 пpecни плoдoвe и зeлeнчyци c гapaнтиpaн бългapcки пpoизxoд, пpoизвeдeни пoд cтpиктния ĸoнтpoл нa мeждyнapoднa инcтитyция. Плaнoвeтe на Kaufland зa 2023 гoдинa ca дa yдвoи бpoя им.

Ритейлърът планира да провежда и други издания на Kaufland АгроАкадемия, за да запознае българските производители с възможностите за партньорство и да скъси пътя на комуникация с тях.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.