1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Казахстан има интерес към смесени предприятия с България

Казахстан има интерес към смесени предприятия с България

Това стана ясно на среща между изпълнителния директор на ИАНМСП Мариета Захариева и Алмас Айдаров, зам.-председател на Националната агенция по експорт и инвестиции Kaznex Invest

Казахстан проявява интерес към създаването на смесени предприятия с български фирми. Това стана ясно след срещата на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с Алмас Айдаров, зам.-председател на Националната агенция по експорт и инвестиции Kaznex Invest на Казахстан. Двамата се срещната в Астана по време на четвъртата сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество. Казахстански компании търсят партньори за изграждането на съвместни предприятия в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и леката промишленост. Отделно се интересуват от внос на стъклени бутилки, опаковки, капачки и пилешко месо.

Казахстанските агенции за недвижими имоти гледат за партньорство с български фирми. В момента казахстанци купуват доста имоти по Българското Черноморие. Двамата обсъдиха още и създаването на съвместни логистични центрове. България може да бъде хъб на казахстански стоки за Европа, а Казахстан за българските към Азия.

Захариева и Айдаров се договориха да се подпише споразумение за сътрудничество между двете агенции и да се обменят данни. Очаква се делегация да дойде в България в края на октомври или началото на ноември и да се организира съвместен бизнес форум в „София тех парк“.

Директорът на ИАНМСП разговаря и с Ерлан Хаиров, зам.-министър по инвестиции и развитие на Казахстан. Тя участва още и в казахстано-български форум в Астана, на който представи дейността на агенцията и проекта на платформата за българската дигитална икономика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.