1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Китайски учени твърдят, че са открили начин да произвеждат албумин от ориз

Китайски учени твърдят, че са открили начин да произвеждат албумин от ориз

Откритието би могло да доведе до пробив в синтезирането на HSA

Китайски учени твърдят, че са открили начин да произвеждат албумин от ориз, съобщава АФП.

Серумният протеин, част от човешката кръв, често се използва за лечение на изгаряния, травматични шокове и чернодробни заболявания. Извлеченият от оризовите зърна вариант е физически и химически еквивалент на човешкия серумен белтък албумин (HSA), обясняват изследователите в публикувания в САЩ журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

Откритието би могло да доведе до пробив в синтезирането на HSA, с който болниците обикновено се снабдяват от човешки дарения на кръв.

Серумният албумин е основен компонент на кръвната плазма, като на него се пада най-големия дял от общото количество белтък в плазмата. Човешкият серумен албумин достига до 60% от белтъчното съдържание на кръвната плазма. В световен план нуждата от албумин е около 500 тона на година, а Китай вече е изпитвал сериозен недостиг в миналото.

Учените първо модифицирали генетично ориза, така че да съдържа високи нива HSA. След това измислили начин да пречистват белтъка от зърната, извличайки около 2,75 г на килограм ориз. Когато изпробвали ефекта на оризовия протеин при плъхове с цироза на черния дроб (заболяване, за което при хората обикновено се ползва човешкият еквивалент), те установили, че той е почти същият като при лечение с HSA.

Биореактор с оризови зърна може да произвежда евтин рекомбиниран HSA, който е безопасен и може да посрещне нарастващите нужди на човечеството от човешки серум албумин, посочват изследователите. Този белтък често се използва при производството на ваксини и лекарства и при пациенти с изгаряния, масивни кръвоизливи и заболявания на черния дроб.

През 2007 г. недостигът на албумин в Китай доведе до скок на цените и увеличение на фалшивите албуминови продукти на пазара. Опасения има също така от предаването на болести като хепатит и СПИН, тъй като белтъкът идва от кръвта.

Според китайските учени мащабни насаждения с такъв ГМО ориз може да осигурят масово производство на нужния материал. Засега обаче трябва да се извършат още много тестове и наблюдения при животни и хора. Китайските учени работят заедно с колеги от Канада и от Университета на Олбъни, Ню Йорк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.