1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Китайските военновъздушни сили имат ново тайно оръжие – маймуни

Китайските военновъздушни сили имат ново тайно оръжие – маймуни

Макаци ще пазят войската, пречейки на птици да гнездят в близост до военновъздушна база

Китайските военновъздушни сили имат ново тайно оръжие – маймуни, съобщава Си Ен Ен. ВВС на Народната освободителна армия са обучили макаци, които да пазят войската, пречейки на птици да гнездят в близост до военновъздушна база, предава медията, позовавайки се на информация от сайта на Армията.

Маймуните се използват в неназована военновъздушна база в северната част на Китай, която се намирала точно на миграционния път на пернатите. Когато рояци птици летят около базата, това представлява заплаха за военните самолети, които са в полет в същото време. Пернатите могат да бъдат засмукани от самолетния двигател и по този начин да застрашат както своя, така и живота на пилотите.

"Не се тревожете, сега ние имаме тайно оръжие!", казва Су Чуанг, офицер с висок ранг, цитиран на сайта на Народната освободителна армия. Той разказва за специално обучени маймуни, които изпълняват команди при звука на свирка. Когато бъдат открити гнезда на птици по върховете на дърветата, маймунската армия се разгръща, за да ги премахне.

Досега китайската армия е опитала няколко метода за премахване на гнездата, включително стрелба по тях, използване на бамбукови пръчки, за да бъдат съборени, а и самите войници са се катерили по дърветата, за да ги свалят.

Нито един от тези методи обаче не е бил ефективен. Те изисквали твърде много време, войниците се излагали на опасност, докато се катерели по дърветата и на всичкото отгоре птиците продължавали да се връщат на същите места. Когато обаче маймуните премахват гнездата, птиците не се връщат, тъй като макаците оставят специфична миризма по клоните, която отблъсква пернатите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.