1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Клиърфийлд при рапицата? Новата технология тепърва прохожда!

Клиърфийлд при рапицата? Новата технология тепърва прохожда!

Предстои ѝ дълъг път, докато се наложи в масовата практика, показва допитването на agro.bg, но 25 на сто от фермерите вече са готови да я изпробват

Най-сетне и производителите на рапица могат да се възползват от авангардната технология Клиърфийлд – само с едно третиране с хербицид решаваш всички проблеми с досадните плевели! Лесно и просто решение, с което стопанинът пести и време, и средства, и труд. Какво повече? Затова и точно сега, преди старта на новата сеитба, редица семинари бяха посветени на тази новост, с която маслодайната култура ще стане още по-атрактивна и рентабилна.

И ако в началото, преди няколко години, когато рапицата тепърва навлизаше в сеитбооборота на българските фермери, за растителна защита при нея все още никой не се замисляше сериозно, то в следващите години земеделските производители започнаха да се виждат в чудо от инвазията на плевелите и започнаха сами да търсят на помощ фирмите-производителки на препарати за химическа защита. Още повече, че се убедиха колко перспективна култура е рапицата и колко много могат да спечелят от нея. Практиката недвусмислено доказа, че там, където растителната защита е била подценена, посевите са били пълни с плевели. Затова и не е случаен фактът, че сега 98 % от площите с рапица в Европа се третират с хербициди. Ето защо, сега мнозина с радост въздъхнаха, че вече има кардинално решение на проблема с конкуренцията - основните широколистни и житни плевели.

Затова и миналата седмица актуалният въпрос в традиционната ни анкета бе посветен именно на премиерата на новата растителнозащитна технология: „Ще използвате ли Клиърфийлд технологията при рапицата тази есен?

Едва една четвърт от гласувалите в анкетата са категорични: Да, защото полето ми е силно заплевелено, а и ще спестя разходи. Точно толкова пък са онези, които засега ще се въздържат, тъй като семенарските компании все още не предлагат голям избор от Клиърфийлд хибриди. И още една четвърт са онези, които ще продължат с добре познатата конвенционална технология, защото имат опит с нея. Вижда се, че като всяко нова начало, и прохождащата технология в растителната защита трябва да измине дълъг път, докато се наложи в практиката. Фермерите да се уверят, че тя работи и че действително оправдава очакванията. А и през това време семенарските компании да започнат да предлагат на пазара достатъчно голямо разнообразие от Клиърфийлд хибриди. Но всичко е въпрос на време. Показателен е фактът, че вече 25 на сто от отговорилите в допитването на agro.bg вече са готови да приложат авангардното решение, за да решат проблема с плевелите. От следващата година този процент със сигурност ще е много по-голям.

Коментар на Светослав Динков 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.